"E o galaxie fantomă enormă!": Descoperirea fabuloasă a astronomilor la marginea galaxiei noastre

244

Articole recomandate

Satelitul Gaia al ESA a observat o galaxie "fantomă" enormă care se află la marginea galaxiei noastre Calea Lactee. Galaxia-satelit are unele particularități interesante care, cel puțin deocamdată, nu au putut fi explicate de astronomi.


O echipă internațională de cercetători, inclusiv de la Cambridge, a descoperit, în urma datelor culese de satelitul Gaia, un obiect masiv care a fost denumit Antlia 2 (sau Ant 2). Acesta nu a putut fi observat până acum din cauza densității sale foarte scăzute și a faptului că se află în umbra Căii Lactee, scrie Phys, citat de Descoperă. 


Ant 2 este cunoscută drept o galaxie pitică. Odată cu emergența structurilor la începutul Universului, acestea au fost primele tipuri de galaxii care s-au format, astfel că multe dintre stele sunt bătrâne, cu masă mică și sărace în metale. Comparativ cu alte galaxii pitice-satelit ai galaxiei noastre, Ant 2 este imensă, fiind o treime din dimensiunea Căii Lactee. 


"Aceasta este o galaxie fantomă"


Ce o face și mai neobișnuită este luminozitatea sa extrem de scăzută. Comparativ cu Marele Nor al lui Magellan, altă galaxie-satelit a galaxiei noastre, Ant 2 este de 10.000 de ori mai întunecată. Cu alte cuvinte, este ori prea mare pentru luminozitatea sa ori prea puțin strălucitoare pentru dimensiunea sa.


"Aceasta este o galaxie fantomă" a precizat Gabriel Torrealba, autorul principal al studiului. "Obiectele atât de difuze precum Ant 2 nu au mai fost văzute până acum. Descoperirea noastră a fost posibilă doar cu ajutorul datelor de calitate culese de Gaia", a adăugat cercetătorul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8488 secunde