După aproape un secol se va auzi prima rugăciune musulmană în moscheea Hagia Sofia

168
După aproape un secol se va auzi prima rugăciune musulmană în moscheea Hagia Sofia - hagia-1595577335.jpg

Articole recomandate

Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul va redeveni de astăzi moschee. Acolo va avea loc prima rugăciune musulmană după aproape un secol, iar ceremonia se va desfășura în prezența președintelui și a altor oficiali turci.


De altfel, Recep Erdogan a sosit la Istanbul și a inspectat catedrala înaintea redeschiderii acesteia ca moschee. Liderul de la Ankara a inagurat și noua plăcuță a catedralei pe care stă scris "marea moschee Hagia Sofia".  Unele mozaicuri din bazilica Sfânta Sofia din Istanbul, reprezentând figuri creștine, vor fi acoperite cu draperii în timpul rugăciunilor musulmane, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui turc


Mai multe țări, mai ales Rusia și Grecia, care monitorizează cu atenție soarta patrimoniului bizantin din Turcia, dar și Statele Unite și Franța, au avertizat autoritățile de la Ankara în legătură cu proiectul de transformare a Sfintei Sofia în lăcaș de cult musulman, o măsură pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan, un politician conservator islamist, o susține de mai mulți ani.


Capodoperă arhitecturală bizantină datând din secolul al VI-lea, Sfânta Sofia este unul din principalele obiective turistice din Istanbul și a atras circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019. Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani, în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către primul președinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal, cu intenția de a oferi acces întregii lumi la această capodoperă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7439 secunde