Drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie, protejate după Brexit

181
Drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie, protejate după Brexit - ddd-1579551532.jpg

Articole recomandate

Guvernul premierului britanic Boris Johnson a suferit luni prima înfrângere în parlament după învestirea sa în decembrie, Camera Lorzilor votând un amendament care protejează drepturile cetățenilor Uniunii Europene în Regatul Unit după Brexit, transmite Reuters, conform Agerpres.

Astfel, Camera Lorzilor a votat cu un scor de 270-229 în favoarea unui amendament propus de liberal-democrați (pro-UE) care le acordă cetățenilor UE eligibili dreptul automat de a rămâne în Regatul Unit după Brexit, în loc de a face demersuri pe lângă guvern. De asemenea, ei ar urma să primească un document fizic care să le ateste dreptul de a rămâne în Marea Britanie. Guvernul a afirmat doar că vor primi un 'statut digital sigur' care va face legătura cu pașaportul lor.

Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt a declarat săptămâna trecută că Londra l-a informat că examinează posibilitatea de a le furniza un document fizic cetățenilor UE, însă purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a afirmat că nu are cunoștință despre astfel de planuri.

Conform schemei de legalizare a șederii în Regatul Unit post-Brexit, cetățenii europeni care dovedesc că au avut reședința cel puțin cinci ani în această țară primesc statutul de rezident permanent (settled status), ceilalți putând obține statutul de rezident temporar (pre-settled status), care poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reședință în Regatul Unit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7214 secunde