Dreapta europeană, decisă să obțină președinția noii Comisii Europene

302
Dreapta europeană, decisă să obțină președinția noii Comisii Europene - dreapta-1559942682.jpg

Articole recomandate

Dreapta europeană este gata de luptă pentru a obține președinția noii Comisii de la Bruxelles și va bloca orice altă candidatură, cu riscul de a face să eșueze summitul pentru nominalizările UE de pe 20 și 21 iunie, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Candidatul său, bavarezul Manfred Weber, a fost reales, miercuri, detașat la președinția grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European. Această poziție îi permite să desfășoare negocieri cu alte grupuri politice pentru a forma o coaliție. 


Convorbirile vor începe pe 12 iunie, pe cinci teme: schimbarea climatică, economie și social, digital, migrație și apărare. 
Ideea este de a propune pentru 17 iunie, înainte de summitul șefilor de stat și de guvern, un program de lucru pentru mandatul viitoarei Comisii aprobat de cele patru mari grupuri pro-europene din Parlamentul European: PPE, socialiști, liberali și Verzi. 
"Nu va fi ușor, pentru că Verzii sunt foarte stricți pe anumite teme", a subliniat un reprezentant al PPE. 
"Vom măsura în următoarele săptămâni dacă declarațiile politice și de intenție ale altor grupuri se traduc în fapte", a declarat președintele Verzilor, Philippe Lamberts. 


Cele patru grupuri formează o majoritate confortabilă în Parlamentul European, dar nimic nu se va putea face împotriva PPE, cea mai importantă forță, cu 179 de aleși. 


"PPE-ul este unit în spatele candidatului său în cadrul Consiliului și al parlamentului", susțin liderii dreptei. "Suntem cel mai important grup din Parlament, avem majoritatea în Consiliu. Vom cere președinția Comisiei. Pentru toate celelalte posturi, putem negocia", afirmă ei. "PPE-ul nu va vota pentru un alt candidat. Va vota împotriva tuturor celorlalți candidați", dau asigurări liderii dreptei. 


"Sunt puternici", recunoaște reprezentantul unui stat membru mare. "Sunt de neocolit pentru orice majoritate și nu prea văd cum să-i împiedici să obțină președinția Comisiei Europene", a declarat un responsabil politic european. 
Manfred Weber (46 de ani) este, potrivit unora, călcâiul lui Ahile al familiei politice. Franța consideră că el nu are nici anvergura, nici autoritatea pentru a-i succeda fostului premier luxemburghez Jean-Claude Juncker. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5561 secunde