Donald Tusk recomandă statelor membre să accepte amânarea datei Brexitului

147
Donald Tusk recomandă statelor membre să accepte amânarea datei Brexitului - donald-1571877130.jpg

Articole recomandate

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a recomandat, marți, liderilor statelor membre să accepte o nouă amânare a datei retragerii Marii Britanii din UE, într-un mesaj pe Twitter, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE să accepte solicitarea britanică pentru o nouă amânare a datei retragerii Regatului Unit și propun ca aceasta să fie decisă prin procedură scrisă", fără a fi necesară convocarea unui summit, a precizat Donald Tusk. 


Primul ministru britanic Boris Johnson a declarat, în cursul zilei de marți, că va suspenda legislația privind Brexitul, după ce aleșii britanici au respins în aceeași zi calendarul accelerat - trei zile - pentru aprobarea acordului, pe care premierul îl propusese parlamentului spre examinare. 


Timpul scurt la dispoziție pentru examinarea acordului a urmărit să impulsioneze adoptarea legislației înainte ca Marea Britanie să părăsească UE pe 31 octombrie. 


Johnson a trimis, sâmbătă, către Bruxelles o cerere nesemnată de amânare a datei Brexitului, document însoțită de o scrisoare semnată în care susținea că nu dorește o amânare ca urmare a angajamentului asumat anterior, de tipul "totul sau nimic", privind părăsirea de către Marea Britanie a blocului comunitar până la sfârșitul lunii acesteia. 


XXX 
Parisul este pregătit pentru o amânare tehnică de câteva zile pentru ca procedura parlamentară să poată fi încheiată la Londra, dar se va opune unei prelungiri destinate rediscutării acordului, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene, Aurelie de Montchalin. 


"La sfârșitul săptămânii, vom vedea dacă o prelungire pur tehnică de câteva zile este justificată, astfel încât parlamentul britanic să își poată încheia procedura parlamentară", a declarat Aurelie de Montchalin în Senat. 


"În afară acestei perspective, este exclusă o amânare prin care să se câștige timp sau să fie rediscutat acordul", a adăugat ea. "Nu ne vom schimba poziția", a insistat de Montchalin. "Am pierdut prea mult timp, am convenit un acord și acum trebuie să îl aplicăm fără amânare pentru a pune capăt unei incertitudini ce afectează milioane de cetățeni și de companii", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0826 secunde