Donald Tusk le va cere liderilor europeni o prelungire extinsă a Brexit-ului

260
Donald Tusk le va cere liderilor europeni o prelungire extinsă a Brexit-ului - donald-1552614867.jpg

Articole recomandate

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat că le va cere statelor membre ale UE să ia în considerare o amânare extinsă a ieșirii Londrei din blocul comunitar, "dacă Marea Britanie consideră necesar", cu o săptămână înainte ca liderii europeni să discute acest subiect în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, relatează agenția DPA, consultată de Agerpres. 


"În consultările mele înainte de summitul UE, voi face apel la UE27 să fie deschisă la o prelungire extinsă dacă Marea Britanie consideră necesar să își regândească strategia privind Brexit-ul și să obțină consens asupra acesteia", a scris Donald Tusk pe Twitter. 
Liderii din UE ar urma să ia o decizie privind orice solicitare de prelungire a Brexit-ului din partea Marii Britanii la summitul lor de la 21-22 martie, dacă va fi înaintată o astfel de cerere după votul de joi din Camera Comunelor. 
Premierul britanic Theresa May se pregătește să le ceară parlamentarilor săi să voteze din nou asupra acordului de ieșire din UE, pe care l-au respins deja de două ori, înainte de data efectivă de "divorț", la 29 martie. 
La rândul său, eurodeputata Danuta Hubner a spus că Marea Britanie va primi cel mai probabil aprobarea Uniunii Europene pentru o amânare a Brexit-ului dacă Londra va cere acest lucru, dar blocul comunitar nu își va schimba acordul de "divorț" în această perioadă și nici nu va negocia legăturilor viitoare, potrivit Reuters. 
Danuta Hubner, care face parte dintr-o comisie specială de șase membri ce se ocupă de Brexit în Parlamentul European, a subliniat că acordul dintre UE și Marea Britanie privind Brexit-ul este final. 


"Nu va fi nicio redeschidere a acordului, nu vor mai fi negocieri. Acest acord este final", a spus eurodeputata. "Ne îndreptăm spre o prelungire. Însă, în absența unui acord aprobat până la 29 martie, nu este clar pe ce bază și de ce să le oferim o prelungire scurtă", a adăugat ea. 


Danuta Hubner a spus că o extindere mai lungă, până la 30 iunie sau chiar mai târziu, ar prelungi incertitudinea privind Brexit-ul și ar putea cauza probleme juridice și politice în privința alegerilor pentru Parlamentul European de la 24-26 mai. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5732 secunde