Donald Trump retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul

135
Donald Trump retrage SUA  din acordul nuclear cu Iranul - donaldtrump-1525867322.jpg
Președintele Donald Trump a anunțat, ieri, retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Declarația sa de la Casa Albă a fost transmisă în direct la televiziuni și urmată imediat de semnarea decretului prin care se reintroduc sancțiunile împotriva regimului de la Teheran.

Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaționale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franța și Germania - cu Iranul, afirmând că suspendarea sancțiunilor în schimbul renunțării la programul nuclear a fost negociată greșit de la început și a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, președintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanțeze terorismul și să destabilizeze Orientul Mijlociu.

"A fost o înțelegere unilaterală oribilă care nu trebuia încheiată niciodată", a spus Trump, citat de Reuters.

John Bolton, consilierul național pentru securitate al președintelui SUA, a precizat imediat după declarația lui Trump că sancțiunile americane împotriva Iranului care erau în vigoare înaintea acordului se reiau imediat, iar departamentul Trezoreriei urmează să precizeze perioadele de tranziție pentru contractele existente.

Trezoreria a anunțat, potrivit Reuters, că în 90 de zile va retrage autorizațiile de export către Iran al avioanelor de pasageri și al componentelor și serviciilor conexe. În 180 de zile, se vor reintroduce sancțiuni împotriva tranzacțiilor cu banca centrală iraniană, cu anumite instituții financiare și cu sectorul energetic din Iran.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3773 secunde