Donald Trump este pregătit să semneze un eventual acord cu talibanii

de Cuget Liber Marţi, 25 Februarie 2020 120
Donald Trump a declarat, ieri, că va semna personal un acord de pace cu talibanii dacă negocierile pentru a pune capăt celor 18 ani de război în Afganistan se vor încheia cu succes, relatează AFP.


„Da. Îmi voi pune numele pe el”, a spus președintele american, întrebat de jurnaliști înainte de plecarea sa spre New Delhi, unde urmează să efectueze o vizită oficială de două zile.


Un armistițiu parțial de o săptămână a intrat în vigoare sâmbătă în Afganistan înainte de eventuala semnare a unui acord fără precedent între talibani și SUA pe 29 februarie, cu condiția ca o reducere a numărului atacurilor să se producă pe teritoriul afgan.


Estimând că violențele s-au diminuat efectiv pentru moment, el a adăugat: „Vreau să văd cum decurge această perioadă de o săptămână. Dacă funcționează și în restul săptămânii, voi semna acest acord. A venit timpul să ne întoarcem acasă. Și ei vor să se oprească”, a adăugat liderul.


Acest armistițiu parțial, sau de „reducere a violențelor”, este menit să demonstreze bunele intenții ale insurgenților islamiști înainte de semnarea unui acord cu Washingtonul privind o retragere graduală a trupelor americane în schimbul unor garanții de securitate. În caz de semnare a acordului, urmează să fie declanșate discuții inter-afgane, după ce talibanii au refuzat timp de 18 ani să negocieze cu guvernul de la Kabul, pe care îl consideră o marionetă a SUA.
Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei