Doliu în lumea filmului. O cunoscută actriță, câștigătoare a două Oscaruri, a murit

239
Doliu în lumea filmului. O cunoscută actriță, câștigătoare a două Oscaruri, a murit - oliviadehavilland-1595793309.jpg

Articole recomandate

Olivia de Havilland, actriță premiată cu Oscar și cunoscută mai ales pentru rolul din filmul "Pe aripile vântului", a murit la Paris, la vârsta de 104 ani, anunță BBC.  Odată cu decesul ei, niciunul dintre starurile celebrei pelicule americane din 1939 nu mai este în viață. 


Cariera Oliviei de Havilland are peste cinci decenii, iar actrița a jucat în aproape 50 de filme. A fost de cinci ori nominalizată la Oscar, inclusiv pentru rolul Melanie Hamilton Wilkes din "Pe aripile vântului", și a obținut prețioasa statuetă de două ori, în 1947 și în 1950, pentru rolurile principale din "To Each His Own" (1946) și "The Heiress" (1949). Din palmaresul ei fac parte două Globuri de Aur și un premiu pentru interpretare primit la Veneția, pentru "The Snake Pit" (1948).


Născută în Japonia la 1 iulie 1916, într-o familie britanică, Olivia de Havilland era cetățean american din 1941, iar din 1960 se stabilise la Paris.


Alături de Kirk Douglas, născut și el în 1916 și decedat în februarie 2020 la 103 ani, Olivia de Havilland era cel mai longeviv star de la Hollywood. A lucrat cu producători celebri, precum David O. Selznick, cu regizori ca Michael Curtiz și Anatole Litvak și cu actori precum Errol Flynn și Mickey Rooney.




În 1939, Olivia de Havilland a jucat în "Pe aripile vântului", produs de influentul David O. Selznick. A interpretat rolul Melanie Hamilton, cea care devine soția lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), personajul de care era îndrăgostită Scarlett O'Hara (Vivien Light). "Pe aripile vântului" a fost recompensat cu nouă premii Oscar și cele mai mari încasări din acea vreme.  Olivia de Havilland a declarat că a văzut "Pe aripile vântului" de câteva zeci de ori și de fiecare dată, i-a adus bucurie.


Între filmele în care a jucat se numără "Dublă enigmă/ The Dark Mirror" (1946), "Verișoara mea Rachel/ My Cousin Rachel" (1952) și thrillerul psihologic "Secretul verișoarei Charlotte/ Hush... Hush Sweet Charlotte" (1964), alături de Bette Davis. A făcut parte din distribuția "Al cincilea muschetar/ The Fifth Musketeer", alături de Ursula Andreess și Beau Bridges, după care au urmat filme și seriale de televiziune, între care "Nord și Sud", cu Patrick Swayze, Kirstie Alley și Lesley-Anne Down.


În 1960, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 2008, Olivia de Havilland a fost recompensată de președintele George W. Bush cu US National Medal for the Arts.


Sursa: Digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8451 secunde