"Doi copii sunt de ajuns!" Campanie împotriva creșterii demografice

167

Articole recomandate

Autoritățile din Egipt au lansat o campanie de planificare familială care vizează să convingă în special familiile numeroase din zonele rurale că "doi (copii) este destul", în condițiile în care populația țării se apropie de 100 de milioane, relatează joi agenția Reuters.

"Principala provocare este să schimbăm mentalitatea oamenilor", a spus Randa Fares, coordonatoare a campaniei în Ministerul solidarității sociale, recunoscând însă că "să schimbi o mentalitate este dificil".

Populația Egiptului crește cu 2,6 milioane de oameni pe an, foarte mult pentru o țară unde apa și locurile de muncă sunt limitate, școlile și spitalele sunt supraaglomerate și al cărei președinte, Abdel Fattah Al Sisi, a recunoscut că principalele două amenințări la adresa securității naționale sunt terorismul și creșterea demografică.

Guvernul consideră boom-ul demografic o amenințare pentru planurile de reformă economică, în condițiile în care în fiecare an 800.000 de tineri intră pe piața muncii, unde șomajul este oficial 10%.

Cu decenii în urmă, Egiptul a mai avut un program de planificare familială, care era susținut de SUA și în urma căruia rata fertilității a scăzut de la 5,6 copii la o femeie în 1976 la 3 în 2008, dar după ce s-a pierdut sprijinul donatorilor și programul a fost abandonat, fertilitatea a început din nou să crească, ajungând la 3,5 în 2014.

În prezent, SUA susțin din nou planificarea familială din Egipt, alocând 19 milioane de dolari pentru un proiect pe 5 ani care se va încheia în 2022 și alte 4 milioane pentru un proiect mai restrâns în sectorul privat care ia sfârșit în 2020 - sume mult mai mici decât cele 371 milioane de dolari cheltuite de SUA în acest scop între 1976 și 2008.

Campania "Doi este destul" este finanțată în principal cu bani egipteni, Ministerul Solidarității Sociale având o contribuție de 75 de milioane de lire egiptene (4,3 milioane dolari), iar ONU contribuind la rândul său cu 10 milioane de lire.

Campania are în vedere peste 1,1 milioane de familii sărace cu până la trei copii și urmărește reducerea ratei fertilității la 2,4% până în 2030. Voluntari instruiți de minister și ONG-uri locale fac vizite la domiciliu și îi încurajează pe oameni să aibă mai puțini copii, mamele sunt invitate la seminarii cu predicatori care le asigură că islamul permite planificarea familială și cu doctori care le răspund la întrebări, la televizor se transmit mesaje care promovează familiile mai restrânse. În plus, din ianuarie, guvernul egiptean a limitat asistența financiară pentru familiile sărace.

Tradițiile adânc înrădăcinate, dar și lipsa de educație pot explica de ce mulți egipteni au familii numeroase. Al-Azhar, principala autoritate musulmană sunită a țării, susține planificarea familială, dar nu toți egiptenii sunt de acord. Unii îi consideră pe copii sursă de ajutor în viitor, alții, care au fete, continuă să "încerce" până apare un băiat care să ducă mai departe numele familiei, scrie Agerpres.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5412 secunde