Directori de bănci, magnați ai metalelor și șeful monopolului de gaze, pe "lista de oligarhi" ruși a SUA

159
Directori de bănci, magnați ai metalelor și șeful monopolului de gaze, pe

Articole recomandate

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a inclus, ieri, importanți oameni de afaceri ruși, inclusiv CEO a două mari bănci, magnați în sectorul metalelor și șeful monopolului de stat de gaze pe o "listă de oligarhi" apropiați Kremlinului, relatează agenția Reuters, consultată de Agerpres.

Lista, elaborată ca parte a unui pachet de sancțiuni devenit lege în august anul trecut, nu înseamnă că cei incluși vor fi supuși sancțiunilor, dar aruncă umbra unui potențial risc de sancțiuni asupra unui cerc amplu de ruși bogați.

Cercul de apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin este deja vizat de sancțiuni americane, impuse ca urmare a anexării de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea, în 2014.

Dar așa-numita "listă de oligarhi", difuzată ieri și stabilită în parte în urma presupunerii Washingtonului că s-ar fi amestecat Kremlinul în alegerile prezidențiale din 2016 în Statele Unite, vizează multe persoane dincolo de cercul lui Putin și pătrunde adânc în elita de afaceri a Rusiei.

Într-un comunicat ce însoțește lista, Departamentul Trezoreriei declară că aceste persoane au fost incluse pe baza averii lor și gradului de "apropiere față de regimul rus".

Instituția precizează că includerea lor nu înseamnă că aceste persoane de pe listă sunt supuse unor sancțiuni sau altor restricții, că îndeplinesc criteriile pentru a fi puse sub sancțiuni sau că sunt implicate în activități maligne.

Printre oamenii de afaceri de pe listă se află Herman Gref, CEO al băncii controlate de stat Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, și Andrei Kostin, directorul executiv al celui de-al doilea cel mai mare creditor, VTB, de asemenea controlat de statul rus.

Aleksei Miller, CEO al monopolului de export de gaze controlat de stat Gazprom, este de asemenea pe listă.

Oleg Deripaska, coproprietar al Rusal, al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume, Aleksei Mordașov, coproprietar al Severstal, unul dintre cei mai mari producători de oțel din Rusia, și Leonid Mikhelson, coproprietar al producătorului privat de gaze Novatek, au fost de asemenea incluși.

Magnatul în sectorul metalelor Alisher Usmanov, acționar la clubul de fotbal Arsenal Londra, și Evgheni Kaspersky, CEO al companiei de securitate cibernetică cu sediul la Moscova ce îi poartă numele, au fost la rândul lor incluși pe lista oligarhilor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5456 secunde