Descurajare nucleară. Emmanuel Macron se angajează să țină cont de interesele europene

261
Descurajare nucleară. Emmanuel Macron se angajează să țină cont de interesele europene - descurajare-1580850212.jpg

Articole recomandate

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, luni, la Varșovia, că va ține cont de interesele celorlalte țări europene în discursul pe care îl va pronunța, vineri, pentru a redefini doctrina de descurajare nucleară a Franței, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


După ieșirea Regatului Unit din UE, Franța a rămas singura dotată cu armă nucleară între cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene. 


"Referitor la problema nucleară, îmi revine sarcina să definesc interesele vitale și voi avea ocazia să revin mai pe larg asupra acestui punct în discursul pe care îl voi pronunța", a declarat șeful statului francez în cursul unei conferințe de presă, în prima zi a vizitei sale în Polonia. 


Emmanuel Macron urmează să-și exprime, vineri dimineață, punctul de vedere asupra "strategiei de apărare și de descurajare" în fața absolvenților celei de-a 27-a promoții a Școlii militare din Paris, potrivit Palatului Elysee. 


"Vreau să spun clar că, în opinia mea, interesele partenerilor noștri europeni sunt întotdeauna luate în calcul. Voi reveni, vineri, cu precizări asupra doctrinei, dar și asupra procedurilor și modalităților pe care doresc să le propun cu privire la acest subiect, în viitoarele luni, partenerilor noștri", a adăugat Macron. 


Un responsabil al conservatorilor germani ai cancelarului Angela Merkel a pledat, luni, pentru ca UE să dispună în viitor de propria sa forță de descurajare nucleară, sugerând o punere în comun a arsenalului atomic francez. 


La Varșovia, Emmanuel Macron și-a exprimat din nou dorința ca "integrarea și activitatea comune europene să se consolideze în materie de apărare și ca Europa să se doteze cu un buget demn de acest nume în domeniu". 


Foarte așteptat de cercurile militare, discursul de vineri urmează să fie consacrat în principal descurajării nucleare în mandatul său. 
În ianuarie 2018, Emmanuel Macron declarase că descurajarea "face parte din istoria noastră" și că ea "va rămâne" astfel, promițând reînnoirea până în 2035 a arsenalului nuclear francez. 


Legea planificării militare adoptată în 2018 prevede consacrarea a circa 37 miliarde de euro întreținerii și modernizării arsenalului nuclear francez între 2019 și 2025, adică peste 10% din suma globală acordată apărării pe șapte ani. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4561 secunde