DESCOPERIRE ISTORICĂ! O mască mortuară din argint aurit, un atelier în care se practicau mumificări și mai multe sarcofage

146
DESCOPERIRE ISTORICĂ! O mască mortuară din argint aurit, un atelier în care se practicau mumificări și mai multe sarcofage - fotodescoperireacareiauimitpearh-1531653765.jpg
O mască mortuară din argint aurit, un atelier în care se practicau mumificări și mai multe sarcofage și mumii au fost descoperite într-o necropolă din Saqqara, Egipt, de o echipă de arheologi egipteni și germani, informează sâmbătă Live Science, scrie Agerpres.

Necropola conține câteva puțuri sepulcrale săpate în pământ, unele dintre ele cu adâncimea de peste 30 de metri, care conduc în niște camere mortuare. Conform arheologilor, cel puțin o parte dintre artefactele descoperite au o vechime de aproximativ 2500 de ani, printre acestea numărându-se și masca mortuară care a fost creată între anii 664 î.Hr și 404 î.Hr. Ochii măștii mortuare sunt făcuți din calcit, obsidian și onyx negru.

"Descoperirea acestei măști poate fi considerată o reușită de senzație", a comentat Ramadan Badry Hussein de la Universitatea din Tubingen, coordonatorul echipei de arheologi. "Foarte puține măști din metal prețios s-au păstrat până în zilele noastre pentru că mormintele demnitarilor egipteni au fost jefuite de-a lungul secolelor.

Această mască a fost descoperită pe chipul unei mumii aflate într-un sarcofag din lemn, puternic deteriorat de trecerea timpului, pe care a fost gravată o imagine a zeiței Mut (mama tuturor zeilor, regina din templul din Teba și soția lui Amun, zeul Creației n.r.). Din inscripțiile de pe sarcofag ce au putut fi descifrate, arheologii au ajuns la concluzia că mumia îi aparține unui preot al zeiței Mut.

Echipa de cercetători a descoperit și rămășițele unui atelier de mumificare în carul necropolei, locul în care morții erau pregătiți pentru viața veșnică. În cadrul atelierului arheologii au găsit vase și recipiente de măsură inscripționate cu numele diferitelor uleiuri și tincturi folosite în procesul de mumificare. De asemenea, în atelier au fost descoperite două bazine de dimensiuni relativ mari, folosite probabil pentru a usca țesuturile viitoarelor mumii cu natron (sodă caustică). Odată tratate cu natron, mumiile erau apoi înfășurate în bandaje îmbibate în alte substanțe cu efect de conservare.

Acest atelier de mumificare a fost descoperit printre ruinele unei clădiri construite din blocuri de calcar și cărămizi din lut. Clădirea se află deasupra unui puț adânc ce coboară până la câteva camere mortuare în care au fost descoperite mumii, sarcofage, vase cu ofrande și vasele în care erau păstrate organele interne ale mumiilor, precum și figurine shabti, care conform mitologiei egiptene, se transformau în slujitorii persoanei decedate pe lumea cealaltă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5244 secunde