De ce nasurile câinilor sunt reci? Află aici răspunsul!

255
De ce nasurile câinilor sunt reci? Află aici răspunsul! - dddd-1583139741.jpg

Articole recomandate

Un studiu științific a găsit răspunsul la întrebarea de ce nasurile câinilor sunt atât de reci, relatează agenția Xinhua, citată de Agerpres. Deși până recent s-a crezut că acest fenomen este asociat cu reglarea temperaturii corporale, oamenii de știință au descoperit că nasurile câinilor acționează precum niște detectoare de căldură ultrasensibile.

În cadrul unui studiu publicat în jurnalul Scientific Reports, o echipă internațională de cercetători din Suedia și Ungaria a descoperit că în cazul unei temperaturi ambientale de 30 de grade Celsius, rhinarium-ul câinelui - vârful nasului - este cu câteva grade mai rece. Pe de altă parte, în cazul în care temperatura exterioară este de 0 grade Celsius, nasul câinelui are în jur de 8 grade Celsius. Cei doi factori ajung să fie egali la o temperatură ambientală de 15 grade Celsius, au concluzionat oamenii de știință.

Cercetătorii au bănuit că aceste diferențe sugerează că vârful nasului are funcție senzorială, iar ipoteza lor s-a dovedit corectă. Studiul a demonstrat că nasul unui câine poate detecta deseori surse foarte vagi de căldură - cum ar fi prezența unui mamifer de mici dimensiuni - de la o distanță de un metru și jumătate.

Echipa de specialiști de la Universitatea Lund din Suedia și de la Universitatea Eotvos Lorand din Ungaria a studiat trei câini - Kevin, Delfi și Charlie - dresați să identifice care dintre două obiecte identice, cu o lățime de zece centimetri, a fost încălzit până la o temperatură cu 12 grade Celsius mai mare decât cea ambientală.

''Toți cei trei câini au reușit să detecteze stimuli de radiații termice slabe în cadrul unor experimente dublu-orb'', se precizează în studiu. ''În plus, am utilizat imagistica prin rezonanță magnetică asupra a treisprezece câini treji, comparând răspunsurile la stimuli termici cu aproximativ aceeași temperatură ca în experimentul comportamental. Stimulul cald a determinat un răspuns neuronal mai mare. Toți stimulii de căldură radiantă folosiți în experimentele noastre erau prea slabi pentru a fi simțiți de mâna omului, chiar și de la distanțe foarte mici. Trebuia să atingem suprafețele pentru a simți căldura'', au explicat cercetătorii în studiul lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5834 secunde