Cutremur pe Marte! A fost înregistrat primul seism pe Planeta Roșie

252
Cutremur pe Marte! A fost înregistrat primul seism pe Planeta Roșie - marte29508000-1556102227.jpg

Articole recomandate

Undele primului seism detectat pe planeta Marte au fost înregistrate luna aceasta de seismometrul francez SEIS, plasat pe Planeta Roșie în luna decembrie a anului trecut.


Seismometrul SEIS, plasat pe solul marțian de sonda InSight, a captatat semnalul din inima Plametei Roșii. Primele unde au fost captate în data de 6 aprilie, la 128 de zile după ce SEIS a ajuns pe Marte. "A fost un semnal seismic slab, dar distinct, similar cu semnalele seismice capturate pe suprafața Lunii, în timpul misiunilor Apollo", se arată într-un comunicat al Centrului Național pentru Studii Spațiale (CNES), ale cărui echipe au realizat proiectul SEIS.

"Un asemenea cutremur n-ar fi putut fi detectat pe Pământ, dar suprafața marțiană, extrem de stabilă, a permis senzorilor foarte sensibili ai seismometrului să surprindă acest semnal slab", se mai arată în informarea CNES.

"Până acum am colectat niște zgomote de fundal, dar o dată cu acest prim cutremur asistăm la nașterea unei noi discipline: seismologia marțiană", a declarat Bruce Banerdt, responsabilul științific al misiunii InSight de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, cu baza în Pasadena, California.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9642 secunde