Curtea Supremă a Spaniei a început procedurile contra liderilor catalani pentru nesupunere

180
Curtea Supremă a Spaniei  a început procedurile contra  liderilor catalani pentru nesupunere - curtea-1509461266.jpg

Articole recomandate

Curtea Supremă a Spaniei a început procedurile judiciare contra fostei șefe a parlamentului regional catalan Carme Forcadell și altor parlamentari catalani, a anunțat, ieri, un purtător de cuvânt al instanței judiciare supreme de la Madrid, citat de Reuters.

Procurorul general al Spaniei a anunțat, luni, că a cerut inculparea pentru nesupunere, răzvrătire și delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus de Carles Puigdemont, precum și a membrilor parlamentului catalan care, la 27 octombrie, a votat declarația unilaterală de independență a Cataloniei.

Dacă vor ajunge în fața instanței și vor fi găsiți vinovați, politicienii catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat, vineri, preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional și a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie.

Totuși, unii dintre cei mai importanți membri ai administrației catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont și adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri și că numai populația Cataloniei îi poate destitui.

v v v

Fostul șef al executivului catalan Carles Puigdemont nu intenționează să se ascundă în Belgia și nu s-a decis dacă va cere azil, a declarat, ieri, Paul Bekaert, avocatul său belgian care îl reprezintă începând de luni, de la sosirea acestuia la Bruxelles, într-un interviu acordat postului de radio flamand Radio 1, consultat de Agerpres.

"Nu a fugit din Barcelona", a dat asigurări Bekaert, care a insistat că Puigdemont are dreptul să se afle în Belgia, dat fiind că "nu există nimic împotriva lui".

Întrebat dacă Puigdemont va cere azil în Belgia, avocatul a declarat că păstrează "deschise toate ușile", dar că "nu s-a decis nimic deocamdată", recunoscând totodată că nu este clar dacă o astfel de solicitare ar avea succes. "Cineva poate să ceară, dar să și obțină (n.r. - ceea ce a cerut) este altă discuție", a apreciat el. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5081 secunde