Cum va avea acces România la vaccinul anti-COVID-19

170
Cum va avea acces România la vaccinul anti-COVID-19 - covid19vaccine-1589995357.jpg

Articole recomandate

România va avea acces la vaccinul anti-COVID-19 printr-un mecanism european de cooperare, a spus medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, conform Digi24.


Rafila, care a participat la reuniunea OMS, a spus, într-un interviu pentru Mediafax, că organizația a militat pentru accesul universal la servicii medicale, medicamente sau vaccinuri.


"Acest concept care ar trebui să guverneze sănătatea și care ar trebui să fie aplicabil peste tot până în anul 2030, Universal Health Coverage, implică toate aceste elemente. Din punctul acesta de vedere președintele Macron a avut o intervenție foarte bună aș zice, și sigur, el s-a referit la Uniunea Europeană, care ar trebui să instituie mecanisme comune de procurare și distribuție a medicamentelor sau a vaccinurilor necesare, în momentul în care ele vor apărea, dar aceleași principii ar trebui să existe la nivel global, accesul la medicație nu ar trebui să fie discriminatoriu. Multe dintre țările care au resurse și-au arătat disponibilitatea de a împărți aceste produse dacă vor apărea, să ofere licențe gratuite de producție, să ofere prețuri extrem de reduse", a spus Rafila.


Întrebat ce va face România ca să aibă acces la un eventual vaccin, Rafila a spus: "Eu nu am remarci la politica Guvernului, pot să vă spun eu ce știu din zona de relații internaționale. Probabil că există planuri foarte bine articulate la nivelul Ministerului Sănătății, vă spun doar ce știu eu. Acest mecanism european de procurare colectivă a fost pus în aplicare, funcționează, începe să funcționeze, și România și-a exprimat intenția de a fi parte, sigur că nicio țară a Uniunii nu este obligată să fie parte a acestui program de achiziție și de distribuție comună a medicamentelor și a vaccinurilor, dar, din câte știu eu, România și-a exprimat disponibilitatea, și atunci în mod normal ar trebui să avem acces prin mecanismul acesta coordonat al Uniunii Europene".


Rafila a vorbit și despre un audit legat de modul în care a gestionat OMS pandemia.


"Problema legată de pandemie a dominat intervențiile. Cheia intervențiilor multor state s-a referit la solicitarea imperioasă a SUA, chiar a președintelui Donald Trump, de a face un audit, o evaluare independentă a Organizației, care ar trebui, în opinia SUA să răspundă unor acuze legate de declararea cu întârziere a pandemiei, lipsei de transparență cel puțin în primele săptămâni de la declanșarea problemei în China, și acest lucru a creat două tabere, în sensul în care dacă de principiu toată lumea acceptă că este necesară o evaluare a OMS, dar nu numai a OMS, dar și a altor agenții specializate ale Națiunilor Unite, momentul ales pentru această evaluare nu este unanim acceptat.


Până la urmă, Rezoluția care a fost votată prin consens, chiar astăzi de cele 194 de state membre, s-a concentrat pe exprimarea clară a nevoii de colaborare și de solidaritate în această perioadă, nu a exclus în nici un fel necesitatea evaluării organizației, dar acest lucru să se facă într-un moment oportun, pentru că, atunci când ai o criză majoră de sănătate publică, și ai o organizație care gestionează până la urmă la nivel internațional această criză e mai greu să faci o evaluare a activității care să nu împiedice activitățile curente și să creeze neîncredere și lipsă de coeziune în jurul statelor membre ale organizației".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8031 secunde