Cum a ajuns o bătrână de 81 de ani singura locuitoare a unei insule disputate de două țări

2332
Cum a ajuns o bătrână de 81 de ani singura locuitoare a unei insule disputate de două țări - liancourtdokdogal34-1550395766.jpg

Articole recomandate

Coreea de Nord și Japonia își dispută o insulă muntoasă cu un singur locuitor, o văduvă de 81 de ani. Kim Sin-yeol este singura locuitoare a insulei Dokdo, situată în Marea de Est și administrată în prezent de Seul. În schimb, Japonia, care a botezat aceeași insulă Takeshima, susține că este înconjurată de apele Mării Japoniei.

În 1991, Kim Jn-yeol și soțul său, Kim Sung-do, au decis să se stabilească definitv pe această insulă vulcanică, îndelung diputată de cele două țări asiatice. De-a lungul timpului, polițiști, turiști și chiar operaturi de faruri navale au venit și au plecat periodic de pe insulă, dar cei doi au continuat să locuiască aici. 


Femeia a lucrat ca scafandru, până în 2017, când i s-a agravat starea de sănătate. De la decesul soțului său, în octombrie anul trecut, când ea avea 81 de ani, a rămas unica locuitoare a insulei.

"Ea spune că viața în Dokdo e relaxantă. Mintea sa e liniștită, când este acolo", a spus ginerele ei, citat de CNN. Arhipelagul aflat în litigiu a prelungit relațiile tensionate dintre cei doi adversari istorici, a căror relație este încă marcată de ocupația imperială a Japoniei și de colonizarea Peninsulei Coreene, în prima jumătate a secolului al XX-lea. Japonia spune că statul sud-coreean ocupă ilegal insulele stâncoase, care susține că a fost teritoriul său suveran încă din secolul al XVII-lea. Coreea de Sud și-a consolidat controlul asupra insulelor, în anii ’50, când a plasat gărzi înarmate acolo.

Din punct de vedere geografic, insulele sunt mai apropiate de continentul coreean decât de Japonia și sunt o destinație turistică pentru coreeni. Mai mult, la mijloc ar fi vorba și de un bogat zăcământ de gaz subacvatic. Acum, Kim trăiește împreună cu fiica sa, Kim Jin-hee, din Pohang, pe coasta de sud-est a Coreei, până în aprilie, când se încheie unele renovări efectuate pe aripelagul retras. 




În timp ce alți coreeni și-au au exprimat interesul de a se deplasa spre insule, pentru a consolida proprietatea națiunii lor asupra teritoriului, oficialii guvernului local spun că nu există intenții de a încuraja mai mulți oameni să se mute acolo.




Cum starea de sănătate a lui Kim se înrăutățește, de la o zi la alta, fiica și ginerele ei intenționează să se mute și ei pe insulă și să trăiască alături de femeie. Folosind o licență de afaceri pe care a moștenit-o de la tatăl ei, fiica sa intenționează să vândă timbre, săpunuri și fructe de mare turiștilor care efectuează călătoria cu feribotul de patru ore de pe continent. Dar prezența extinsă a familiei este mai mult decât o oportunitate de afaceri. "Este un simbol pe care civilii continuă să-l trăiască pe Insulele Dokdo. Nici măcar nu ne-am gândit vreodată să părăsim Insulele Dokdo", a spus Kim Jin-hee, pentru sura citată.

FOTO – CNN/Kim Sin-yeol & EPA

sursa text: libertatea.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2518 secunde