Criza migrației. Comisia Europeană, plan de acțiune pentru a susține Italia

189
Criza migrației. Comisia Europeană, plan de acțiune pentru a susține Italia - criza-1499260312.jpg

Articole recomandate

Comisia Europeană a propus, marți, un plan de acțiune pentru a susține Italia, copleșită de sosirile masive ale migranților pe coastele sale din direcția Libiei, plan ce prevede noi bugete pentru a ajuta autoritățile italiene și libiene să stăpânească situația, precum și sprijinirea Italiei în elaborarea unui cod de conduită pentru ONG-urile care desfășoară operațiuni de căutare și salvare pe Marea Mediterană, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Planul, prezentat în Parlamentul European la Strasbourg, prevede "o și mai mare consolidare a capacităților autorităților libiene, printr-un proiect de 46 milioane de euro elaborat împreună cu Italia" și creșterea ajutorului acordat Italiei "printr-o anvelopă suplimentară în valoare de 35 milioane de euro, gata să fie mobilizată imediat". 


Dintre cei peste 100.000 de migranți sosiți din ianuarie în Europa traversând Marea Mediterană, peste 85.000 au debarcat în Italia și aproape 9.300 în Grecia, potrivit cifrelor difuzate, marți, de Organizația Internațională pentru Migrație. 


"Ruta migrației" via Mediterana Centrală a redevenit principala poartă de intrare în Europa, după ce sosirile pe coastele grecești prin Marea Egee au scăzut puternic începând cu primăvara lui 2016. 


"Situația dezastruoasă de pe Marea Mediterană nu este nici nouă, nici trecătoare", a subliniat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 


Apelul la ajutor lansat de Italia omologilor săi europeni "este pe deplin fondat", a estimat, la rândul său, vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, în timpul unei conferințe de presă. "Toată lumea trebuie să-și asume partea de responsabilitate în toată Europa", a insistat el. 


Planul prezentat, marți, de Comisie va fi discutat, astăzi, la Tallin, în timpul unei reuniuni informale a miniștrilor de interne ai țărilor din UE, reuniune ce va fi consacrată în special situației din Mediterana Centrală. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4689 secunde