Criza din Moldova, declarată "puci". Curtea Constituțională și Parchetul, anchetate

144
Criza din Moldova, declarată

Articole recomandate

Parlamentul de la Chișinău a decis în ședința de marți crearea unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor tentativei de puci constituțional, informează Radio Chișinău.


Această comisie - care va avea în componența sa nouă deputați și va fi condusă de parlamentarul socialist Vladimir Țurcan - va examina modul în care au fost emise deciziile Curții Constituționale din 7-9 iunie, prin care a fost dizolvat actualul legislativ, rezultat în urma alegerilor din 24 februarie. Prin decizia sa, Curtea l-a demis temporar din funcție pe președintele Igor Dodon pentru a-i încredința prerogative prezidențiale premierului la final de mandat Pavel Filip, în condițiile în care Partidul Democrat, al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, nu dorea să predea frâiele puterii.


Comisia, care va fi controlată de noua majoritate parlamentară formată din Partidul Socialist și Blocul ACUM (PAS plus PPDA), va examina modul în care fosta guvernare și unele instituții ale statului, în special Curtea Constituțională și Procuratura generală, au acționat în perioada dualității de putere de la Chișinău. Majoritatea parlamentară crede că la Chișinău în acea perioadă a avut loc un ‘puci constituțional’, potrivit Radio Chișinău.


Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că, în calitate de ministru al de interne, a făcut un demers către Procurorul General prin care a denunțat tentativa de uzurpare a puterii în stat prin deciziile Curții Constituționale.


Procuratura Generală s-a sesizat în privința demersului lui Andrei Năstase și urmează să-l examineze în modul stabilit de lege, potrivit unui răspuns oferit de aceasta postului Radio Chișinău.


De asemenea, grupul parlamentar al Partidului Democrat a solicitat în plenul parlamentului crearea unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor posibile atentate la securitatea națională și subminarea suveranității țării prin intermediul finanțării străine a unor partide politice din Republica Moldova, făcând referire la înregistrările recente în care președintele Igor Dodon recunoaște că Partidul Socialist este finanțat din Rusia. Inițiativa democraților nu a fost acceptată de coaliția majoritară PSRM-ACUM, notează Radio Chișinău.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9154 secunde