Convoi militar rusesc filmat lângă granița cu Ucraina

337
Convoi militar rusesc filmat lângă granița cu Ucraina - rusiaucraina17553300-1543400026.jpg

Articole recomandate

Președintele Ucrainei acuză Rusia că își sporește prezența armată la granița comună și vorbește de amenințarea unui "război în toată regula".


De altfel, televiziunile ruse au transmis imagini cu un convoi care pare să transporte componente ale unui sistem de apărare balistică spre strâmtoarea Kerci, scena incidentului de duminică.

12 dintre cei 24 de marinari ucraineni capturați de ruși au apărut ieri în fața unui judecător care a hotărât reținerea lor timp de 60 de zile. Restul ucrainenilor vor fi aduși miercuri la tribunal. Kievul a recunoscut că între cei luați prizonieri sunt și agenți ai serviciilor de informații.

12 marinari ucraineni au apărut marți în fața unui judecător din orașul rus Simferopol. Sunt acuzați de trecere ilegală a frontierei și vor rămâne în detenție timp de 60 de zile. Unul dintre ei a vorbit cu jurnaliștii, explicând că navele ucrainene nu au avut intenția să provoace.

Iuri Budzilo, soldat ucrainean reținut de ruși: "Există un acord cu Rusia privind libera trecere a ambarcațiunilor."

Autoritățile ucrainene i-au acuzat pe ruși că-i supun torturii pe marinarii capturați. Asta după ce, în primele interveții publice, unul dintre ei a recunoscut că vasele militare ucrainene au acționat provocator, de unde și reacția ambarcațiunilor de patrulă rusești, care au deschis focul și au lovit un remorcher.

Liudmila Lubina, comisar rus pentru drepturile omului: "I-am întrebat pe fiecare dintre ei dacă au fost supuși vreunui tip de presiune și mi-au zis că nu. Condițiile de detenție sunt bune. Li s-a dat de mâncare și sunt tratați bine."

Cu hărțile în mână, președintele ucrainean a acuzat Moscova că-și întărește prezența militară la granița cu Ucraina.

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei: "Aceasta e o bază militară rusă aflată la 18 km de granița noastră, pe 17 septembrie și 24 septembrie. Acestea sunt tancuri. Aici e în octombrie. După cum puteți vedea, numărul de tancuri de la granița noastră s-a triplat. Exercițiile militare nu justifică această creștere. Tancurile nu au fost retrase. Sunt încă acolo."

Petro Poroșenko a declarat că a încercat să vorbească la telefon cu omologul său rus, dar nu a primit răspuns. Ar fi rugat-o pe Angela Merkel să discute cu Putin. Cei doi lideri au avut într-adevăr o convorbire telefonică în care Vladimir Putin i-a cerut cancelarului german să-i convingă pe ucraineni să se abțină de la "acțiuni nesăbuite".

Dmitri Medvedev, premierul Rusiei: "Această provocare a avut ca scop crearea unui context benefic pentru președintele ucrainei. Legea marțială le permite autorităților să-și încordeze mușchii și să-și sporească sprijinul în rândul populației."

Pe de altă parte, Occidentul a trecut de la condamnări și oferte de mediere la discuții despre impunerea de noi sancțiuni economice Rusiei. Ideea a primit susținerea Austriei, Poloniei și Estoniei, însă Italia și-a anunțat opoziția, scrie realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4216 secunde