Conferința de securitate de la Munchen. "Avem de rezolvat multe crize grave!"

157
Conferința de securitate de la Munchen.

Articole recomandate

Somități ale politicii mondiale sunt așteptate să participe, în acest week-end, la Conferința de securitate de la Munchen, în contextul în care o lungă listă de conflicte de pe mapamond pune la îndoială capacitatea politicii internaționale de a negocia pacea, comentează agenția DPA, consultată de Agerpres.

Aproximativ 35 de șefi de stat și de guvern, între care președintele francez Emmanuel Macron și premierul canadian Justin Trudeau, sunt așteptați să participe la acest forum anual organizat în sudul Germaniei, ale cărui lucrări au debutat vineri.

Unele țări își vor trimite miniștri de top, între care secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Facebook, Mark Zuckerberg, se regăsesc de asemenea pe lista participanților.

Vorbind înainte de eveniment, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen, Wolfgang Ischinger, a declarat că este "profund îngrijorat" cu privire la "eșecul de neiertat" al comunității internaționale în Siria afectată de război, exprimându-și regretul că planul de pace privind Libia, lansat recent la Berlin, nu a avut succes.

"Avem mai multe crize, crize mult mai grave, evenimente mult mai oribile decât ne putem imagina de fapt", a remarcat Ischinger, adăugând că aceasta va însemna mult mai multă muncă pentru participanții la summit care se întâlnesc până duminică.

Totodată, tensiunile din cadrul NATO ar putea fierbe înăbușit la forum, în condițiile în care președintele francez Emmanuel Macron insistă ca Europa să devină mai independentă de puternicul său aliat SUA, inclusiv prin cooperarea în domeniul descurajării nucleare.

De vreme ce la conferința de securitate de la Munchen va participa și lidera democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, atât tabăra care îl susține pe Donald Trump, cât și cea care i se opune vor fi reprezentate la forum într-o perioadă de divergențe politice profunde la Washington.

Circa 3.900 de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura securitatea și buna desfășurare a conferinței de la Munchen, unde sunt așteptate proteste. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8742 secunde