Comisia Europeană va lansa o dezbatere amplă privind inteligența artificială

157
Comisia Europeană va lansa o dezbatere amplă privind inteligența artificială - comisia-1581955920.jpg

Articole recomandate

Comisia Europeană va lansa, mâine, o amplă dezbatere cu privire la inteligența artificială, în vederea reglementării unui sector aflat în plină dezvoltare și dominat în mare parte de SUA și China, informează agenția AFP, consultată de Agerpres.

După ce va fi consultat toate părțile vizate - companii, sindicate, societate civilă, guvernele celor 27 de țări membre - executivul UE speră să prezinte spre finalul anului o propunere legislativă.

Printre subiectele sensibile, se află recunoașterea facială în masă.

"Ceea ce am văzut la Hong Hong Kong m-a înspăimântat cu adevărat", a spus vicepreședintele executiv al CE, Margrethe Vestager, responsabilă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

În timpul manifestațiilor de amploare contra Beijingului, "oamenii au primit un mesaj pe smartphone: «Știm că sunteți acolo, ar trebui să vă întoarceți acasă». Acesta nu este un sprijin pentru libertatea de asociere sau de exprimare", a deplâns reprezentanta executivului UE.

Pe de altă parte, recunoașterea facială este deja utilizată pe scară largă în multe domenii, de exemplu pentru a-ți debloca smartphone-ul sau pentru a trece rapid prin controalele din aeroport.

Margrethe Vestager se gândește la o interdicție, care ar avea nevoie de sprijinul statelor membre, și preconizează un amplu proces de consultări.

Fostul ministru al Finanțelor danez, care pe lângă domeniul digital se ocupă și de respectarea regulilor concurenței în UE, a insistat pe faptul că de orice viitoare reglementare vor trebui să beneficieze nu doar marile companii, ci și întreprinderile mici și mijlocii.

"Va trebui să găsim mijloace pentru ca micile firme ambițioase care vor să lucreze în aceste domenii să poată face asta în mod efectiv", a explicat Vestager.

La 12 februarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care solicită un set solid de drepturi pentru a-i proteja pe consumatori în contextul inteligenței artificiale și al proceselor decizionale automatizate. Documentul atrage atenția asupra mai multor provocări care decurg din dezvoltarea rapidă a tehnologiilor legate de inteligența artificială și procesele decizionale automatizate, cu un accent special pe protecția consumatorilor.

PE a solicitat o schemă de evaluare a riscurilor în cazul inteligenței artificiale și al proceselor decizionale automatizate și o abordare comună a UE care să contribuie la asigurarea beneficiilor acelor procese și la reducerea riscurilor în întreaga Uniune. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4258 secunde