Comisia de la Veneția: Legile justiției au fost făcute în grabă și fără transparență

86
Comisia de la Veneția: Legile justiției au fost făcute în grabă și fără transparență - image201711272213474670comisiasp-1540206867.jpg

Articole recomandate

Comisia de la Veneția a publicat în urma cu puțin timp raportul privind modificările aduse atât codurilor penale, cât și legilor justiției. Experții critică dur modificările adoptate de Parlament, scrie digi24.ro


Modificările codurilor penale și ale legilor justiției au fost făcute în grabă, fără transparență și fără să țină cont de opinia sistemului judiciar, acuză specialiștii. Mai mult, au dus la divizarea societății și la ciocniri între instituțiile statului, așa că specialiștii fac apel la calm și deschidere spre dialog.


Nu au fost analizate toate cele aproape 300 de amendamente din Codul Penal și Codul Penal de Procedură Penală. Au fost analize doar amendamentele care au stârnit cele mai multe controverse și care au fost recomandate de specialiști atunci când experții care au redactat acest raport preliminar au fost în vizită la toate instituțiile din sistemul judiciar și au discutat la momentul respectiv și cu parlamentarii din comisia condusă de Florin Iordache.

Recomandarea principală - autoritățile din România să reevalueze modificarea codurilor, mai ales că ea este necesară, având în vedere numeroase decizii ale CCR încă netranspuse în legislație.

Una dintre reevaluări este referitorare la secretizare completă a datelor legate de anchetă, de asemenea e recomandată schimbare procedurilor care limitează modul în care pot fi folosite, în cadrul anchetei penale, filmări de pe camere de supraveghere.

Sunt criticate redefinirile propuse la infracțiuni de corupție precum luarea de mita, abuzul în serviciu și expertii atrag atentia că daca unele modificări ar intra în vigoare, practic ar pune România în situația în care și-ar încălca obligațiile pe care și le-a asumat atunci când a aderat la diverse tratate internaționale legate de combaterea corupției.

Despre legile justiției, experții spun, că deși au fost îmbunătățite după criticile inițiale și după o serie de decizii ale CCR, nu este greu de observat pericolul ca, împreună, o serie de instrumente să pună presiune pe judecători și procurori și să submineze independența sistemului judiciar.

Recomandări: - modificarea Constituției și a modului de numire a procurorilor șefi - implementarea de condiții suplimentare pentru răspunderea magistraților - renunțarea la pensionarea anticipată - renunțarea la secția specială pentru investigarea magistraților, mai scrie digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2675 secunde