Comisarii desemnați, audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului European

119
Comisarii desemnați, audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului European - comisarii-1569872901.jpg

Articole recomandate

Audierile în comisiile parlamentare de specialitate ale comisarilor desemnați pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană se desfășoară începând de ieri și până pe 8 octombrie, conform programului aprobat de Conferința Președinților din cadrul Parlamentului European, formată din președintele PE, David Sassoli, și liderii grupurilor politice, informează Agerpres. 


Comisia Europeană include președintele, vicepreședinții, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și toți ceilalți comisari. Întreaga echipă este cunoscută sub numele de Colegiul Comisarilor. Fiecare comisar provine dintr-o țară membră a UE. Ei au fost propuși de țările lor și acceptați de președintele ales al Comisiei, germana Ursula von der Leyen, care le-a împărțit portofoliile. 


Evaluarea în comisii cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri la cinci întrebări puse de deputații europeni, și o audiere, în care candidatul susține un discurs de maximum 15 minute și răspunde la întrebări. Fiecare audiere va dura trei ore, va fi publică și transmisă în direct pe internet. 
Fiecare comisar desemnat participă la o singură audiere, implicând una sau mai multe comisii parlamentare. Înaintea audierii, comisarii trebuie să prezinte și declarația de interese. Confirmarea de către comisia de afaceri juridice a absenței oricărui conflict de interese este o condiție prealabilă pentru ca audierea să aibă loc, conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European. 


Comisia responsabilă trebuie să își finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informații. Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinței președinților de comisii, care, la 15 octombrie, va evalua rezultatul tuturor audierilor și va transmite concluziile sale Conferinței Președinților. Aceasta din urmă va face evaluarea finală și, în cazul în care decide să nu ceară mai multe informații și în urma unui schimb de opinii, declară audierile încheiate, în ședința sa din 17 octombrie. În cazul unui rezultat negativ în privința unui candidat, acesta este retras, iar procedura se reia. 


Scopul audierilor este de a examina competențele și abilitățile comisarilor desemnați. Deputații vor evalua nu numai calitățile personale ale candidaților, ci și ideile acestora referitoare la felul în care vor lucra în domeniul pentru care au fost nominalizați. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8297 secunde