Cipru: Nicos Anastasiades a câștigat primul tur al alegerilor

136
Cipru: Nicos Anastasiades a câștigat primul tur al alegerilor - ciprunicosanastasiades-1517230019.jpg

Articole recomandate

Președintele cipriot conservator, Nicos Anastasiades, a câștigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidențiale și urmează să-l înfrunte pe candidatul stângii, Stavros Malas, în runda finală, în care se va decide viitorul lider al acestui mic stat divizat de peste 40 de ani, transmite AFP.

Dat favorit de sondaje, președintele în exercițiu, 71 de ani, a obținut 35,50% din voturi, față de 30,25% - Malas, 51 de ani, un fost ministru al Sănătății, susținut de partidul comunist Akel. Această distanță între cei doi, mai puțin importantă decât se aștepta, promite un al doilea tur strâns, pe 4 februarie, notează AFP.

Cei doi competitori rămași în cursă, finaliști și la precedentele alegeri prezidențiale din 2013, s-au angajat să relanseze negocierile pentru reunificarea insulei mediteraneene.

Cipru, cu un milion de locuitori, este împărțit în două de la invazia părții de nord a insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacție la un puci vizând alipirea țării la Grecia, amintește AFP. Insula mediteraneană este împărțită între Republica Cipru - membră a zonei euro - a cărei autoritate se exercită numai în partea de sud a insulei locuite de ciprioții greci, și Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) - autoproclamată și recunoscută numai de Ankara - care ocupă 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2202 secunde