China, al doilea cel mai mare producător de arme din lume

180
China, al doilea cel mai mare producător de arme din lume - china-1580163959.jpg

Articole recomandate

China, care în urmă cu un deceniu încă era dependentă de importurile de arme, este acum al doilea cel mai mare producător de armament, potrivit unui raport al Institutului de Cercetare privind Pacea Internațională de la Stockholm (SIPRI), publicat de agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Țara, ale cărei date rămân greu de accesat, este în fața Rusiei, aflată pe locul trei, dar rămâne în urma Statelor Unite. "Opacitatea din jurul cifrelor de vânzări de arme ale companiilor chineze continuă să împiedice o înțelegere deplină a industriei din țară", avertizează SIPRI în raportul său. 


Cu toate acestea, "putem spune cu siguranță că China este al doilea mare producător din lume după Statele Unite și în fața Rusiei", a declarat Nan Tian, coautorul raportului. 


Trei grupuri de arme chineze apar în clasamentul primilor zece producători mondiali, potrivit datelor institutului. 
Majoritatea armelor chineze vândute în fiecare an - a căror valoare este estimată între 70 și 80 de miliarde de dolari - este achiziționată de diferitele ramuri ale Armatei Populare de Eliberare (PLA). 


Companiile chineze de armament sunt de asemenea mult mai specializate decât omologii lor de peste mări: producătorul de stat Aviation Industry Corp of China (Avic), cea mai mare companie de armament din țară, este producător de avioane și produse aeronautice, în timp ce majoritatea marilor producători internaționali acoperă o gamă largă de produse militare. 
Cercetătorii de la SIPRI spun că au avut dificultăți în a obține date fiabile cu privire la dimensiunea industriei chineze de armament, companiile fiind toate entități de stat. 


"Totul este blocat sub termenul de securitate națională", a deplâns Tian. 
În raport, cercetătorii au analizat patru companii chineze specifice, toate clasându-se printre primele 20 din lume, și ei susțin că odată cu o creștere a datelor disponibile despre aceste companii, "este acum posibilă elaborarea unor estimări rezonabile și fiabile privind amploarea industriei de armament chineze". 


Deși nu există statistici oficiale cu privire la exporturile de arme chineze, SIPRI notează că industria locală de armament "s-a dezvoltat într-o asemenea măsură încât există o cerere crescută de arme în străinătate". 


Conform estimărilor institutului de la Stockholm, China se află în prezent pe locul cinci în rândul țărilor exportatoare de arme. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5353 secunde