China a vândut aproape 4 miliarde de măști țărilor afectate de coronavirus

190
China a vândut aproape 4 miliarde de măști țărilor afectate de coronavirus - dd-1586097709.jpg

Articole recomandate

China a vândut de la începutul lunii martie aproape patru miliarde de măști de protecție altor țări care luptă împotriva pandemiei legate de noul coronavirus, au anunțat duminică autoritățile de la Beijing, care doresc în paralel să aplaneze temerile privind calitatea materialelor medicale exportate, relatează Agerpres.

În ciuda scăderii numărului de cazuri de pe teritoriul său, China a îndemnat fabricile să crească producția de echipamente medicale, într-un moment în care alte țări se confruntă cu o penurie. Peste 65.000 de persoane au murit din cauza pandemiei de COVID-19 în întreaga lume.

De la 1 martie, China a exportat spre mai multe de 50 de țări 3,86 miliarde de măști, 37,5 milioane de combinezoane de protecție, 16.000 de ventilatoare medicale și 2,84 de milioane de kituri de detectare a COVID-19, a declarat o reprezentantă a serviciilor vamale, Jin Hai. În total, aceste exporturi sunt evaluate la 10,2 miliarde de yuani (1,33 miliarde de euro).

Unele țări s-au plâns totuși de calitatea echipamentelor medicale importate din China. Olanda a anunțat astfel la 28 martie retragerea a 600.000 de măști provenite dintr-un transport de 1,3 milioane de măști venit din China, deoarece nu corespundeau normelor de calitate, nu se închideau corect pe față și aveau filtre care nu funcționau corespunzător. China a răspuns că producătorul "a precizat clar că (măștile) nu erau chirurgicale". Spania a trimis de asemenea înapoi la sfârșitul lunii martie mii de teste de detectare a COVID-19 defectuoase expediate de o companie chineză care nu avea de autorizațiile necesare.

Oficiali chinezi au răspuns duminică la informațiile din presă privind calitatea echipamentelor medicale chineze, dând asigurări că ele "nu reflectă integralitatea faptelor". "În realitate, există mai mulți factori, cum ar fi faptul că China are norme și obișnuințe de utilizare diferite de alte țări. O folosire necorespunzătoare poate atrage îndoieli privind calitatea", a spus Jiang Fan, responsabil al Ministerului Comerțului. Afirmațiile sale sunt similare cu declarații făcute săptămâna trecută de Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, care le-a cerut în mai multe rânduri instituțiilor media occidentale să nu "politizeze" subiectul.

Beijingul și-a consolidat recent reglementările privind exporturile de echipamente medicale legate de coronavirus, cerându-le producătorilor să respecte atât normele chineze, cât și pe cele din țările de destinație, comentează AFP. China și-a sporit de asemenea capacitățile de producție de teste pentru COVID-19 la peste patru milioane pe zi, a spus Zhang Qi, un responsabil al Administrației naționale pentru echipamente medicale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3191 secunde