China a publicat prima fotografie la 360 de grade cu fața nevăzută a Lunii

617
China a publicat prima fotografie la 360 de grade cu fața nevăzută a Lunii - ndjjzmuzmdk5odhlymfkm2fmy2ywotc1-1547212953.jpg

Articole recomandate

Sonda chineză care a aselenizat pe fața nevăzută a Lunii a trimis pe Pământ o fotografie panoramică impresionantă ce dezvăluie un peisaj gri, presărat cu cratere, relatează vineri AFP, citată de Agerpres.


Misiunea Chang'e-4 a reușit la 3 ianuarie prima aselenizare lină din istorie pe fața nevăzută a Lunii. Acesta reprezintă o etapă crucială a programului spațial ambițios al Chinei.

Un mic robot teleghidat dotat cu roți, numit Yutu-2 ("Iepurele de Jad 2") a părăsit modulul Chang'e 4 (botezat după numele zeiței Lunii în mitologia chineză) și se deplasează pe suprafața nevăzută a Lunii unde va efectua mai multe teste.

Un aparat de fotografiat instalat pe sonda Chang'e-4 a realizat o fotografie publicată vineri de Administrația Spațială Națională din China (CNSA).

În imaginea panoramică la 360 de grade se pot vedea peisajul selenar gri, o parte a sondei, micul robot și semnele lăsate de roțile acestuia.

"Cercetătorii au finalizat analiza preliminară a topografiei suprafeței Lunii din zona în care a avut loc aselenizarea, pe baza imaginii surprinsă de aparatul de fotografiat", a indicat CNSA.

Sonda Chang'e-4, Iepurele de Jad 2 cât și satelitul Queqiao responsabil de transmiterea informațiilor pe Terra "sunt într-o stare stabilă și toate programele se derulează conform planului'', se precizează în comunicat.


Robotul de 140 de kilograme și-a reluat joi activitățile după ce a intrat în stand-by sâmbătă pentru a se proteja de temperaturile glaciale de pe fața nevăzută a Lunii.

Echipat cu mai multe instrumente, în special germane și suedeze, robotul are ca principal obiectiv desfășurarea de studii referitoare la undele radio de frecvență joasă, resursele minerale sau cultura roșiilor și a altor plante.

Este pentru a doua oară când agenția asiatică trimite un rover care să exploreze Luna după micul robot motorizat Yutu (Iepurele de jad) în 2013. Acesta a rămas activ timp de 31 de luni pe fața vizibilă a astrului.

De pe Pământ nu putem vedea decât o singură față a Lunii, deoarece satelitul natural al Pământului are o perioadă sinodică egală cu perioada sa de revoluție (27,3217 zile), aflându-se în rotație sincronă cu Pământul. Nicio sondă și niciun modul de explorare nu a ajuns până acum pe fața nevăzută, muntoasă și accidentată, plină de cratere, scrie digi24.ro



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2433 secunde