Cetățenii din 60 de țări ar putea plăti o nouă taxă pentru a intra în zona Schengen

192
1
Cetățenii din 60 de țări ar putea plăti o nouă taxă pentru a intra în zona Schengen - schengen-1479388123.jpg

Articole recomandate

Cetățenii din 60 de țări ar putea plăti o taxă în valoare de 5 euro pentru a intra în zona Schengen. Prețul taxei e pentru un control de securitate online pe care Comisia Europeană vrea să-l facă obligatoriu în speranța că astfel vor fi monitorizate mai bine persoanele care intră în UE.

Sistemul ar confrunta actele de identitate ale călătorilor cu bazele de date ale poliției și serviciilor de informații și în teorie ar bloca intrarea celor suspectați de acte de terorism de pildă, chiar dacă vin din țări ai căror cetățeni nu trebuie să solicite viză pentru UE.

America și Canada au deja un sistem similar de control online. În Sta-tele Unite, străinii trebuie să plătească 14 dolari, iar în Canada, 5 dolari.

Vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a explicat că noua procedură va fi simplă - se poate face de acasă, pe computer, și destul de ieftină. "Pentru 95% din cereri, obținerea autorizației va dura câteva minute", a mai spus oficialul european.

Cei care vor cere autorizație de intrare în Spațiul Schengen vor trebui să completeze online date personale, legate de documente de identitate și de background care vor fi confruntate cu bazele de date de securitate europene.

"Vom ști cine intră în Europa înainte ca persoana respectivă să sosească", a spus președintele CE, Jean-Claude Juncker.

Procedura va mai trebui aprobată de cele 28 de țări membre ale UE și de Parlamentul European, iar CE speră să intre în vigoare în 2020.

Din Spațiul Schengen fac parte 26 de țări - 22 membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein. România și Bulgaria așteaptă de mai mulți ani să fie primite. 

Comentează știrea

DODO
18 noiembrie 2016
nu-i clar !

nenea de la CL lamureste-ne taxa este pentru intrarea in UE sau Schengen ? ca nu-i tot una

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4828 secunde