Ce decizie radicală au luat autoritățile norvegiene pentru eradicarea encefalopatiei spongiforme

183
Ce decizie radicală au luat autoritățile norvegiene pentru eradicarea encefalopatiei spongiforme - herd3b-1494268243.jpg

Articole recomandate

Guvernul de la Oslo a autorizat luni sacrificarea a aproximativ 2000 de reni în speranța eradicării encefalopatiei spongiforme, după detectarea câtorva cazuri de îmbolnăvire în Norvegia, primele din Europa, conform AFP.


Encefalopatia spongiformă a cervidelor, o boală similară encefalopatiei spongiforme bovine (boala vacii nebune), este deja prezentă în America de Nord și este o maladie debilitantă, cronică și contagioasă. Din fericire această boală nu se poate transmite la om, potrivit agepres.


Agenții infecțioși ai acestei boli, denumiți prioni (agenți de natură proteică, lipsiți de orice tip de acid nucleic), au fost detectați pentru prima oară în Europa, anul trecut, în Norvegia, fiind înregistrate trei cazuri de îmbolnăvire într-o turmă de reni și alte două cazuri de îmbolnăvire la elani (mai puțin periculoase pentru că elanii nu trăiesc în turme și atunci rata de contagiere este mult redusă).


Pentru a împiedica răspândirea acestei maladii, Autoritatea norvegiană pentru controlul alimentelor a luat decizia eradicării turmei în care au apărut cazurile de îmbolnăvire, turmă ce numără, conform estimărilor, între 2000 și 2200 de animale, care trăiesc în stare sălbatică, în regiunea muntoasă Nordfjella (sud-vestul Norvegiei).


Într-o scrisoare trimisă luni Autorității pentru controlul alimentelor, Ministerul norvegian al Agriculturii a dat undă verde acestei măsuri radicale, invocând recomandările unanime ale experților.


Turma, care reprezintă aproximativ 6% din populația norvegiană de reni, va trebui eradicată până la 1 mai 2018, conform ministerului.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2422 secunde