Caz fără precedent: O fetiță de 3 ani, victima unui viol, a depus mărturie în instanță

235
Caz fără precedent: O fetiță de 3 ani, victima unui viol, a depus mărturie în instanță - viol-1568214329.jpg

Articole recomandate

O fetiță de 3 ani din Myanmar, victimă a unui viol, a indicat instanței, prin videoconferință, că autorii oribilei fapte sunt doi frați adolescenți, și nu bărbatul aflat sub acuzare. Cazul copilei a stârnit proteste fără precedent în această țară.


Fata, cunoscută de opinia publică sub numele de "Victoria", a fost atacată pe 16 mai, la o grădiniță din capitala Naypyidaw. Avea atunci 2 ani și 11 luni.


La două săptămâni după atac, a fost arestat Aung Kyaw Myo, un bărbat de 29 de ani, șoferul supraveghetorului școlii. El a fost eliberat după ce s-a constatat că ADN-ul său nu se potrivea cu cel prelevat de pe hainele victimei.


Proteste de amploare au izbucnit apoi în Myanmar, oamenii fiind revoltați de lentoarea cu care au acționat polițiștii. Ulterior, agenții l-au arestat iar pe Aung Kyaw Myo și l-au acuzat de viol. Asta a stârnit noi proteste, mulți considerând că bărbatul este doar țap ispășitor, iar adevăratul pedofil este lăsat liber. Mărturia fetei de acum nu a fost decât să întărească aceste temeri.


Khin Maung Zaw, avocatul bărbatului, a declarat pentru Al Jazeera că devine "tot mai încrezător pe măsură ce procesul evoluează" că al său client va fi achitat.


La termenul din 15 august, instanța a văzut o înregistrare cu fetița identificând doi frați ca fiind agresorii. Ei i s-a dat și o poză cu Aung Kyaw Myo, dar a spus că nu-l recunoaște.


Cei doi frați pe care i-a recunoscut victima nu au fost arestați. 
Mama copilei a declarat în instanță că o profesoară, pe nume Hnin Nu, ar trebui investigată pentru că a încercat să ascundă probe. Despre ea nu se mai știe nimic și se crede că a fugit de teamă să nu fie arestată.


Potrivit avocatului Khin Maung Zaw, poliția a transmis că a luat probe ADN de la cei doi adolescenți, dar că acestea nu au fost edificatoare. "Nu suntem mulțumiți de acest răspuns", a precizat acesta.


Cazul a scos din nou la lumină lipsa de încredere a locuitorilor din Myanmar față de sistemul judiciar din țara lor. Poliția de aici este controlată încă de armată, care a condus țara prin forță vreme de zeci de ani, până a permis organizarea de alegeri libere și a cedat o parte din putere, în 2015, unui guvern civil. Sistemul judiciar este și el considerat sub controlul militarilor și compromis de amploarea fenomenului de corupție.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.883 secunde