"Când umanitatea nu mai vede realitatea și uită istoria, se poate repeta o greșeală teribilă"

163

Articole recomandate

Atacul nuclear asupra Hiroshimei de acum 73 de ani a fost comemorat, ieri, într-un eveniment în care autoritățile orașului au avertizat asupra noilor tensiuni nucleare globale și a riscului ca tragedia din 1945 să se poată repeta, transmite EFE.


"Când umanitatea nu mai vede realitatea și uită istoria, se poate repeta o greșeală teribilă", a afirmat primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, la ceremonia desfășurată în acest oraș din vestul Japoniei.


În ziua de 6 august 1945, la ora locală 08.15 (23.15 GMT), bomba atomică aruncată de bombardierul american B-29 a explodat la Hiroshima, iar trei zile mai târziu, pe 9 august, un atac similar a distrus orașul Nagasaki.


Bombele nucleare lansate la Hiroshima și Nagasaki au făcut din Japonia singura țară care a fost atacată cu arme atomice și au forțat la puțin timp după aceea capitularea acesteia în Al Doilea Război Mondial.


Primarul Hiroshimei a spus că, în prezent, există peste 14.000 de arme nucleare și a subliniat că, în ultimele luni, s-a văzut o renaștere a naționalismului în lume și a unor noi tensiuni nucleare care amintesc de cele din timpul Războiului Rece.


De aceea, Matsui a evidențiat importanța tratatului de interzicere a armelor nucleare, adoptat de Adunarea Generală a ONU pe 7 iulie 2017, dar care nu a fost ratificat de puterile atomice, nici chiar de Japonia.


Acest tratat a fost descris ca o "piatră de hotar istorică" de către primarul Hiroshimei, care a lăudat totodată eforturile de stopare a tensiunilor generate de testele nucleare și balistice ale Coreei de Nord.


Bomba de la Hiroshima a provocat moartea a 140.000 de oameni în ziua bombardamentului și în cele ce au urmat. În prezent există peste 150.000 de supraviețuitori ai acestui atac, cu o vârstă medie de 82 de ani.


În cadrul evenimentului de luni, care a inclus un moment de reculegere în memoria victimelor, ținut la aceeași oră când a căzut bomba de la Hiroshima în urmă cu 73 de ani, premierul japonez Shinzo Abe a cerut intensificarea eforturilor globale pentru a obține o lume fără arme nucleare.


"Nu trebuie să se repete ceea ce s-a petrecut la Hiroshima și Nagasaki", a arătat Abe. "Ca unică țară care a fost lovită cu bomba atomică, avem misiunea de a ajunge la o lume fără arme nucleare. De aceea, vom promova transmiterea acestor experiențe către tineri", a arătat el.


În aceeași ceremonie desfășurată în Parcul Păcii din Hiroshima, la care au luat parte reprezentanți diplomatici din 85 de țări, Abe a apărat cele trei principii susținute de Japonia în ceea ce privește armele nucleare (a nu le deține, a nu le produce, a nu le cumpăra) și a oferit bunele oficii ale țării sale de a servi ca punte între statele cu arsenal atomic și cele care nu posedă astfel de arme.


★ ★ ★


O comemorare similară va avea loc joi la Nagasaki, acolo unde, între alte personalități, este așteptat să participe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care va sosi în Japonia marți.


Într-un mesaj adresat cu prilejul comemorării de luni de la Hiroshima, Guterres a subliniat că ceea ce s-a întâmplat acum 73 de ani "nu poate și nu trebuie să se întâmple din nou".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3816 secunde