Camera de control a Reactorului 4 de la Cernobâl poate fi vizitată. Nivelul radiațiilor este de 40.000 de mare decât cel normal

230
Camera de control a Reactorului 4 de la Cernobâl poate fi vizitată. Nivelul radiațiilor este de 40.000 de mare decât cel normal - cernobil-1570804413.jpg

Articole recomandate

Turiștii au de acum acces în camera de control a Reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, scena celui mai grav accident nuclear produs în istorie, însă curioșii nu pot intra decât purtând echipament de protecție și nu pot sta mai mult de 5 minute, transmite vineri Live Science.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mod oficial Cernobâlul drept o atracție turistică încă din luna iunie, cu ocazia inaugurării unui "clopot" gigantic din beton construit pentru a izola locul accidentului de exterior. Însă acest oraș fantomă din Ucraina devenise de mai mult timp o destinație pentru turiștii curajoși - părți din oraș fiind accesibile de mai bine de 10 ani. În luna mai rezervările pentru tururi turistice ale orașului au crescut cu 30% după lansarea seriei HBO cu același nume, care tratează circumstanțele producerii acestui dezastru și lupta pentru stoparea contaminării și izolarea reactorului distrus, potrivit Agerpres.


Însă Reactorul 4 rămăsese închis pentru publicul larg, cu excepția celor câțiva cercetători și lucrători de decontaminare care îl mai vizitau. Acum, companiile turistice care oferă tururi ale Cernobâlului au confirmat faptul că se poate vizita chiar și camera de control a acestui reactor, conform CNN, citat de Live Science.


Această incintă, de unde era urmărită activitatea Reactorului 4, a fost puternic afectată de explozie. Ea se află sub noul clopot de beton instalat recent, dar în exteriorul sarcofagului originar, conform publicației britanice The Telegraph.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8171 secunde