Britanicii ies în stradă pentru a cere un nou referendum pe Brexit

142
Britanicii ies în stradă pentru a cere un nou referendum pe Brexit - ntgwjmhhc2g9zdbkmdayyzhjzmm2mmjh-1553341418.jpg

Articole recomandate

Opozanții Brexitului se mobilizează sâmbătă în stradă, la Londra, cu scopul de a cere un al doilea referendum, în timp ce premierul Theresa May face demersuri în culise pentru a-i atrage pe deputați de partea acordului său al divorțului cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP, citată de News.ro.

Cei 27 au decis joi seara să acorde Regatului Unit două opțiuni în vederea unei amânări a Brexitului după data prevăzută inițial la 29 martie, stabilind de-acum la 12 aprilie cel mai devreme data fatidică, la aproape trei ani de la referendumul prin care britanicii au decis să iasă din UE.

Această decizie "subliniază importanța ca Camera Comunelor să adopte acordul Brexitului săptămâna viitoare", a declarat după aceea Theresa May, după mai multe ore de negocieri cu Cei 27.

Acest vot ar putea însă să nu aibă loc, "dacă pare că nu va exista o susținere suficientă pentru a-l organiza", a anunțat conducătoarea conservatoare într-o scrisoare adresată deputaților și publicată vineri seara de presa britanică.

Încheiat după17 luni de negocieri dificile cu Bruxellesul și menit să implementeze un Brexit blând, acordul este foarte departe de a-i fi convins pe deputații britanici, care l-au respins deja în două rânduri, masiv, la 15 ianuarie și 12 martie.

O a treia înfrângere umilitaore în Parlament ar ridica cu insistență problema supraviețuirii Theresei May la conducerea Executivului.

În scrisoarea sa adresată deputaților, conducătoarea conservatoare își prezintă din nou acordul drept "cea mai bună soluție" în vederea unei evitări a unei ieșiri fără acord ("no deal") - un scenariu temut de mediile economice.

Anticipând, la rândul lor, o posibilă respingere a textului, Cei 27 i-au dat lui May opțiunea ca acodul să fie ratificat, iar Regatul Unit să iasă în mod ordonat din UE, beneficiind în acest sens de o scurtă amânare tehnică, până la 22 mai.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7171 secunde