Negociatorul Uniunii Europene, Michel Barnier:

"Brexitul va impune controale administrative între Marea Britanie și Irlanda de Nord"

215

Articole recomandate

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană va impune controale administrative între ea și Irlanda de Nord, a declarat, la Bruxelles, negociatorul Uniunii Europene, Michel Barnier, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"UE și Marea Britanie exclud amândouă existența unei frontiere fizice cu insula Irlanda, în așa fel încât ceea ce se va întâmpla în Irlanda de Nord se va întâmpla și pe piața unică europeană. Vor exista proceduri administrative care nu există încă pentru mărfurile provenind din restul Marii Britanii care ajung în Irlanda de Nord", a explicat Michel Barnier, în fața reprezentanților companiilor din UE la Bruxelles.

Această perspectivă este deja respinsă de partidul ultra-conservator nord-irlandez DUP, susținător cheie al guvernului Theresei May în Parlamentul de la Londra. Theresa May a insistat asupra faptului că nu va accepta un Brexit care ar impieta asupra suveranității britanice.

"UE este atașată de integritatea teritorială a Marii Britanii, dar Marea Britanie trebuie să respecte piața unică europeană care include Irlanda", a subliniat Michel Barnier.

"Uniunea Europeană propune realizarea de controale de o manieră mai puțin intruzivă și evitarea controalelor fizice. Companiile din Marea Britanie vor trebui să completeze declarații vamale online când vor dori să trimită bunuri în Irlanda de Nord. Camioanele și containerele vor fi scanate la bordul feriboturilor și al portcontainerelor cum se face între Spania și insulele Canare. De asemenea, vor fi organizate controale pentru bunurile industriale la sediile companiilor din Irlanda de Nord și nu la frontiere", a adăugat el.

"Rămân controalele sanitare și fitosanitare, care vor trebui realizate la frontiere din motive de securitate alimentară și sănătate animală. Irlanda trebuie să rămână o zonă epidemiologică unică. Se efectuează deja controale în porturi, dar cu Brexitul va exista o schimbare de scară și ele se vor efectua pentru 100% din animalele vii, și nu pentru 10% ca astăzi", a insistat Barnier.

Theresa May este așteptată la Bruxelles, săptămâna viitoare, pentru un summit al UE descris de președintele Consiliului European, Donald Tusk, drept "un moment al adevărului" pentru discuțiile privind o ieșire ordonată a Marii Britanie din blocul comunitar.

"Nu noi am ales Brexitul, britanicii sunt cei care l-au ales și propunerile noastre sunt menite să ajute Marea Britanie să-și asume consecințele negative ale Brexitului", a reamintit Michel Barnier. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9605 secunde