Brexit-ul este un risc real pentru sănătatea copiilor

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 23 Ianuarie 2019 247
Brexit-ul constituie un risc real pentru sănătatea copiilor din Marea Britanie, punând sub semnul întrebării recrutarea de medici specialiști și accesul la fonduri pentru cercetare, relevă un raport citat marți de Press Association.


"Intrăm într-o perioadă de schimbare și incertitudine. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană creează preocupare în ce privește accesul la importante fonduri europene pentru sănătatea copiilor și potențialul impact negativ asupra accesului la medicamente și la alte forme de tratament", notează Colegiul regal de pediatrie (RCPCH), care a realizat studiul.


Președintele RCPCH, profesorul Russell Viner, a salutat "prioritatea acordată de guvern sănătății copiilor", dar a atras atenția că au apărut "riscuri semnificative", din cauza "nesiguranței politice generate de Brexit", care creează "îngrijorări legitime" în ce privește recrutarea de cadre medicale specializate în pediatrie și accesul la medicamente și fonduri europene vitale pentru cercetarea medicală.


"Guvernul trebuie să ia măsuri chiar acum pentru a asigura că se acordă prioritate resurselor umane din pediatrie și investițiilor în cercetare pentru sănătatea copiilor, pentru a minimaliza potențialul impact negativ al Brexit-ului", a menționat Viner.
RCPCH salută inițiativele pentru copii ale guvernului de la Londra cum sunt combaterea obezității și a tulburărilor psihiatrice, dar cere mai multe măsuri în privința sărăciei în rândul copiilor, menționând efectele negative ale tăierilor de fonduri publice pentru sănătate.


Sărăcia și inegalitățile în rândul copiilor "pot distruge mare parte din actualele progrese", a afirmat prof. Viner, potrivit căruia lipsurile "sunt un factor major de contribuție la o stare de sănătate precară și pot duce la abuzul de alcool sau droguri, obezitate, probleme mintale și deces".
Sursa: Agerpres
Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei