Brexit. Theresa May salută progresele în discuțiile cu Bruxellesul

120
Brexit. Theresa May salută progresele în discuțiile cu Bruxellesul - brexit-1550783876.jpg

Articole recomandate

Premierul britanic Theresa May a salutat, miercuri, la finalul unei întrevederi la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, progresele în discuțiile sale cu UE pentru organizarea Brexit-ului, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Am avut o reuniune constructivă cu președintele Jean-Claude Juncker în această seară (n.r. - miercuri seară)", a declarat Theresa May, indicând că a solicitat "să se aducă schimbări juridice obligatorii backstop-ului", această controversată măsură menită să evite revenirea la o frontieră fizică în Irlanda după 29 martie, data Brexit-ului. 


"Am făcut progrese", a subliniat premierul britanic, după o nouă vizită în capitala Belgiei cu speranța de a obține schimbări obligatorii în acordul de divorț încheiat cu UE, dar respins de parlamentul de la Londra.
 
Potrivit unui comunicat comun cu președintele executivului european, după discuțiile lor care au durat circa o oră și jumătate, Theresa May nu a obținut o revizuire a controversatului backstop. 


"Cei doi lideri au convenit că discuțiile au fost constructive și și-au îndemnat echipele să continue explorarea opțiunilor într-un spirit pozitiv", menționează acest document comun, indicând că Theresa May și Jean-Claude Juncker vor discuta din nou înainte de sfârșitul lunii. 


Până atunci, ei au promis să caute ce garanții ar putea fi aduse pentru a se asigura că backstop-ul va fi doar temporar și ce alte aranjamente l-ar putea înlocui pe viitor. 


În documentul lor comun nu se pune problema de a renegocia acordul de divorț pe care Theresa May l-a negociat cu Bruxellesul aproape un an și jumătate, înainte ca parlamentul de la Londra să îl respingă. Mai degrabă, despre "a se aduce modificări" declarației politice care îl însoțește. 


Această declarație trasează liniile mari ale relației pe care doresc să o edifice cele două părți după divorțul lor și ar putea face inutilă declanșarea backstop-ului în cazul în care se soldează cu un ambițios parteneriat comercial. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3127 secunde