Brexit. Europenii fără adăpost din Regatul Unit, sub amenințarea haosului

269
Brexit. Europenii fără adăpost din Regatul Unit, sub amenințarea haosului - brexit-1554413965.jpg

Articole recomandate

Mii de europeni fără adăpost din Regatul Unit riscă să aibă probleme și mai mari după Brexit: ei ar putea fi închiși sau deportați, arată Fundația Thomson Reuters, organizația caritabilă a trustului media omonim, conform Agerpres. 


Data când britanicii se vor retrage din Uniunea Europeană nu e încă sigură, dar asociațiile de caritate se tem că nicio amânare nu va fi suficientă pentru ca miile de homless să își pregătească actele și să urmeze procedurile care le-ar putea permite să rămână legal în Regatul Unit. 
"Toată lumea e îngrijorată de Brexit", spune Piotr, un polonez în vârstă de 39 de ani, care trăiește pe străzile orașului Northampton din centrul Angliei. "Vreau să rămân în Anglia, pentru mine e o țară fantastică și problema lipsei unei locuințe din momentul acesta e fiindcă n-am găsit de lucru", a adăugat el. 
Familia lui Piotr se află în Polonia și în Germania, iar el se simte nefericit pe străzi și vrea să contribuie la societate. Potrivit celor comunicate Fundației Thomson Reuters, mulți prieteni de-ai săi din Lituania și România s-au confruntat cu o ostilitate crescută după referendumul pentru Brexit din 2016, iar comunitatea sa este tot mai îngrijorată. 
Deși își poate dovedi identitatea cu acte, spre deosebire de alți homeless, Piotr se teme că va fi deportat. "Vreau să rămân legal în Anglia", susține el. 


Un raport al firmei de consultanță WPI Economics, comandat de asociațiile naționale de caritate pentru homeless, arată că persoanele fără adăpost cu cetățenie europeană sunt un "grup cheie" care riscă să întâmpine noi dificultăți. 
"Indiferent ce se întâmplă cu Brexit-ul, va fi o adevărată provocare pentru homeless", arată unul din autorii raportului, Matthew Oakley, director al WPI Economics. 


Nu există un consens privind numărul de persoane fără adăpost, dar o evaluare rapidă făcută de guvern arată că, în fiecare noapte, pe străzile Angliei dorm aproximativ 1.000 de cetățeni din Uniunea Europeană, adică aproximativ unul din cinci homeless. Organizațiile de caritate susțin că totalul este mult mai ridicat dacă se ține seama de cei "ascunși", care stau câte o noapte pe la cunoștințe sau prieteni, se adăpostesc în locuințe temporare sau dorm prin mijloacele de transport. 
Termenul de 29 martie pentru Brexit a trecut și nu se știe când sau dacă Regatul Unit va ieși din UE. Europenii intrați în țară înainte de această dată trebuie să solicite statutul de rezident, pentru care e nevoie de formalități și acte de identitate, iar avocații arată că mulți homeless nu au așa ceva. În lipsa documentelor, migranții riscă să rămână în condiții ilegale și nu vor avea acces la servicii medicale, pensii și alte ajutoare sociale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5584 secunde