Brexit. Astăzi, se reiau negocierile dificile dintre UE și Marea Britanie

153
Brexit. Astăzi, se reiau negocierile dificile dintre UE și Marea Britanie - brexit-1570362330.jpg
Discuții dificile asupra Brexitului urmează să fie reluate, astăzi, între oficialii britanici și autoritățile de la Bruxelles care au apreciat drept nesatisfăcătoare oferta premierului Boris Johnson de evitare a unei ieșiri neordonate din Uniune pe 31 octombrie, situație ce l-a determinat, sâmbătă, pe șeful executivului britanic să aibă convorbiri telefonice cu mai mulți lideri europeni, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.  


Unul din interlocutorii săi, premierul finlandez Antti Rinne, a cărui țară asigură președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat că i-a comunicat prim-ministrului Marii Britanii că "este importantă găsirea unei soluții într-o săptămână". "Johnson a spus că este de acord cu acest calendar", a precizat premierul Finlandei. 


Premierul britanic avea programate mai multe discuții telefonice după oferta făcută UE miercuri, propunere pe care Londra o consideră "un compromis corect și rezonabil". "Vrem un acord și discuțiile vor continua luni, pe baza ofertei noastre", a dat asigurări un purtător de cuvânt britanic. 


Aparent însă, Bruxelles-ul nu este pe aceeași lungime de undă: "Propunerile Regatului Unit nu constituie o bază pentru încheierea unui acord", a apreciat, vineri, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud. 


Proiectul premierului britanic vizează rezolvarea problemei generate de gestionarea frontierei irlandeză pentru a se evita, după Brexit, revenirea la controlul la frontieră între Irlanda, stat membru al UE, și provincia britanică a Irlandei de Nord care vă părăsi Uniunea odată cu restul Regatului Unit. Europenii au primit cu scepticism acest proiect, apreciind că are aspecte problematice și ar trebui reformulat. Boris Johnson consideră însă că a făcut partea sa de drum și că acum este rândul Bruxelles-ului să dea dovadă de flexibilitate. 


Liderii europeni vor trebui să decidă în cadrul următorului summit de la Bruxelles (17- 18 octombrie) dacă sunt întrunite condițiile pentru acceptarea unei noi amânări a datei la care Marea Britanie va părăsi UE, față de cea prevăzută (31 octombrie). 


Boris Johnson a promis concretizarea Brexitului, indiferent de situație, la sfârșitul lunii octombrie, în pofida unei legi recent adoptate de parlamentarii britanici prin care este constrâns să solicite o amânare în absența convenirii unui acord, cu scopul de a se evita o ieșire fără acord, care ar avea consecințe economice și sociale potențial dezastruoase. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4555 secunde