Boala "căprioarei-zombie" se răspândește cu repeziciune

634
Boala

Articole recomandate

Boala "căprioarei-zombie" s-a răspândit deja în cel puțin 24 de state americane, avertizează Centrul pentru controlul și prevenția bolilor. Oamenii de știință din SUA nu știu însă cum a apărut această denumire populară pentru boala pe care ei o numesc "chronic wasting disease" sau "boala degradării cronice".

"Boala degradării cronice" este o afecțiune fatală, o boală progresivă neurodegenerativă care afectează căprioarele, renii și elanii. A fost descoperită în anii 60, la o căprioară care trăia într-o fermă din Colorado. Încă de atunci, afecțiunea îi intrigă pe cercetători.

Oamenii se întreabă acum dacă nu cumva carnea contaminată ar putea afecta populația, iar cercetătorii americani încearcă să determine în prezent cât de mare este posibilitatea ca acest lucru să se întâmple. Asta cu ajutorul unui grup de oameni care au consumat fără să știe carnea unei căprioare bolnave.

S-a întâmplat în data de 13 martie 2005, atunci când conducerea unei companii de pompieri din comitatul Oneida, New York, a hrănit între 200 și 250 de oameni cu preparate din carne de căprioară contaminată. Nu știau că animalul suferea de afecțiune, boala fiind descoperită la testele ulterioare.

Pentru că nu multe se cunosc despre această afecțiune și mai ales despre ce se întâmplă atunci când un om consumă carne cu probleme, Departamentul pentru sănătate al comitatului Oneida a monitorizat 80 de oameni din grupul expus bolii.

Împreună cu experți ai Universității de Stat din New York-Binghamton, cei de la Departamentul pentru sănătate au monitorizat persoanele, majoritatea bărbați caucazieni, timp de șase ani, pentru a înregistra orice simptome neobișnuite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8668 secunde