Basoreliefuri antice remarcabile, salvate de la distrugere

166
Basoreliefuri antice remarcabile, salvate de la distrugere - ddd-1579770210.jpg

Articole recomandate

O serie uluitoare de sculpturi antice, ce reprezintă un rege asirian aducând un omagiu zeilor participanți la o procesiune purtați de animale mitologice, a fost descoperită în regiunea Kurdistan din nordul Irakului, după ce a fost ținută ascunsă în ultimii ani pentru a nu fi distrusă de membrii grupării Statul Islamic, informează joi Live Science, conform Agerpres. Basoreliefurile, ce au vechimea de aproape 3.000 de ani, au fost descoperite la sfârșitul anului trecut de arheologi italieni și irakieni în districtul Faida, la sud de orașul Duhok, la aproximativ 480 de kilometri nord de Bagdad, conform Universității din Udine, Italia.

Este pentru prima oară în ultimii 200 de ani când au fost descoperite astfel de sculpturi care provin dintr-o perioadă de expansiune a Imperiului Asirian. Până în prezent, arheologii au descoperit 10 casete ce conțin sculpturi complexe în basorelief, plasate în patul de piatră de deasupra unui vechi canal de irigații. Construit în timpul secolului VIII î.Hr., canalul cu lungimea de 6,5 kilometri transporta apă către fermele din Faida.

Fiecare casetă reprezintă o procesiune a celor 7 zei principali din panteonul asirian, înfățișați stând pe spatele unor dragoni, lei, tauri și cai. "Zeitățile pot fi identificate drept Ashur, principalul zeu asirian, aflat pe un dragon și pe un leu cu coarne; soția sa, Mullissu, aflată pe un tron susținut de un leu; și zeița Lunii, Sin, aflată pe un leu cu coarne", conform lui Morandi Bonacossi. La procesiune mai participă zeul asirian al înțelepciunii, aflat pe un dragon, zeul-soare Shamash călare pe cal, zeul ploii și vântului, Adad, aflat pe un leu cu coarne și pe un taur și Ishtar, zeița iubirii și a războiului, aflată pe un leu. Toți zeii și zeițele au fost sculptați cu fața îndreptată în direcția apei care curgea prin canalul aflat sub aceste casete sculpturale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5604 secunde