Armata slovenă eșuează la testele de aptitudini ale NATO

173
Armata slovenă eșuează la testele de aptitudini ale NATO - armata-1519317129.jpg

Articole recomandate

Forțele slovene au eșuat la testele de aptitudini de luptă ale NATO, organizație din care face parte din 2004, un rezultat calificat drept previzibil de către armata Sloveniei, după ani în șir de tăieri bugetare, relatează France Presse.

La sfârșitul unei serii de teste NATO pentru care s-a antrenat special, Brigada nr. 72 a fost declarată, săptămâna trecută, "inaptă de luptă", a recunoscut un purtător de cuvânt, Simon Korez, într-un comunicat. "Sunt ani de când noi tragem un semnal de alarmă", a subliniat el. "Echipamentele noastre sunt vechi și uzate și noi suntem insuficient de dotați, atât din punct de vedere financiar, cât și ca efective, chiar dacă misiunile noastre s-au înmulțit", potrivit acestuia.

Prima țară din fosta Iugoslavie care s-a alăturat NATO în 2004, Slovenia, cu o populație de 2 milioane de locuitori, între care efective de 6.770 de militari, și-a redus bugetul apărării la aproximativ 1% din PIB în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice, decise după criza gravă prin care a trecut țara în 2012-2013.

Cu doi ani în urmă, președintele sloven Borut Pahor calificase drept insuficientă capacitatea operațională a armatei, care a fost mobilizată pentru monitorizarea frontierei Schengen cu Croația în timpul crizei provocate de afluxul de migranți spre Occident.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6653 secunde