Armata franceză, invitată să participe la parada militară organizată la Moscova

158
Armata franceză, invitată să participe la parada militară organizată la Moscova - armata-1582896047.jpg

Articole recomandate

Rusia a invitat, joi, armata franceză să participe la parada militară organizată în Piața Roșie din Moscova la 9 mai pentru celebrarea a 75 de ani de la "victoria asupra Germaniei fasciste", informează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Onorăm profund memoria soldaților francezi care au luptat alături de Armata Roșie împotriva unui dușman comun și vom fi bucuroși să vedem un contingent francez printre participanții la parada de Ziua Victoriei", a declarat șeful statului-major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, citat într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Generalul Gherasimov, care a îndemnat la un dialog "direct și deschis" cu Franța, a făcut aceste declarații după o întrevedere în Rusia cu omologul său francez Francois Lecointre.

Parada militară din 9 mai, dată la care în Rusia este sărbătorită capitularea celui de-al III-lea Reich sau Victoria împotriva fascismului, a devenit în timpul președinției lui Vladimir Putin punctul culminant al discursului patriotic promovat de Kremlin.

În acest an, parada se va desfășura în prezența președintelui francez Emmanuel Macron, în plină apropiere diplomatică de Moscova.

Generalul Gherasimov a evocat de asemenea o "serioasă îngrijorare" suscitată de "întărirea activității militare a NATO la frontierele Rusiei".

"Exercițiile militare prevăzute să aibă loc în viitorul apropiat pe baza unor scenarii antiruse anticipează operațiuni ofensive", a spus el, adăugând că, "în absența unui dialog", aceste manevre comportă "în mod clar un caracter provocator" față de Rusia.

La rândul său, generalul Lecointre a afirmat că scopul vizitei sale este de a găsi "o înțelegere comună" cu Rusia în cazuri de "situații de criză", potrivit Ministerului Apărării rus.

XXX

Peste 37.000 de militari originari din 18 țări sunt așteptați la exercițiile NATO organizate în mai și iunie. Ele se vor derula în special în Germania, Polonia și în republicile baltice. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0008 secunde