Argentina, revoluția femeilor: Dezbatere istorică în Senat pentru legalizarea avortului

173
Argentina, revoluția femeilor: Dezbatere istorică în Senat pentru legalizarea avortului - argentinaavortjpeg-1533738400.jpg

Articole recomandate

Mobilizare maximă din partea femeilor argentiniene care speră să adune un număr cât mai mare de participante în favoarea avortului legal, sigur și gratuit. Potrivit unui raport UNICEF, aproape 3000 de copii sunt născuți anual de fete cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și, pentru Amnesty International, avortul clandestin este cauza principală a morții materne în 17 din cele 24 de provincii.

Senatul va începe dezbaterea proiectului de lege pentru legalizarea avortului, la două luni de la aprobarea sa în Camera Deputaților. În acest timp, mii de femei, pentru sau împotriva regulii, se vor aduna în împrejurimile Congresului.

Sesiunea va fi intensă și lungă, iar votul va fi strâns, așa cum s-a întâmplat în 14 iunie, când Parlamentul a decis să aprobe inițiativa care stabilește că fiecare gravidă are dreptul să întrerupă sarcina în primele 14 săptămâni, după o dezbatere care a durat aproape 24 de ore. Deși de data aceasta se așteaptă ca sesiunea să fie oarecum mai scurtă, fiindcă sunt doar 72 de senatori (comparativ cu 256 de deputați), cel mai probabil este că votul final va avea loc în zorii zilei de azi, deoarece senatorii ar trebui să abordeze avizul inițial, ceea ce nu a putut fi hotărât la sfârșitul dezbaterii în comisie din cauza unui litigiu asupra procedurii.

Potrivit cifrelor care se vehiculează, 37 de senatori vor vota împotriva proiectului de lege emis de Camera inferioară, 31 îl susțin, 1 se abține, 2 nu se pronunță. Unii senatori propun schimbări cum ar fi reducerea termenului pentru a întrerupe sarcina de la 14 la 12 săptămâni, iar alții încorporarea în proiect a obiecțiilor de conștiință nu numai pentru medici, ci și pentru instituțiile medicale. De asemenea, nepenalizarea medicilor care refuză să practice un avort.

Într-o conferință de presă organizată săptămâna aceasta, membrii organizațiilor pro-avort au anunțat că speră să convoace de două ori mai mulți protestatari decât în luna iunie a anului trecut în așa fel încât să se ajungă la două milioane de oameni. Conform estimărilor oficiale, în Argentina, în 2017, s-au efectuat 354.627 avorturi, adică 41 pe oră. În plus, UNICEF estimează că aproape 3000 de copii sunt născuți anual de fete cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5043 secunde