Angela Merkel și Jens Stoltenberg, încrezători cu privire la unitatea NATO

177
Angela Merkel și Jens Stoltenberg, încrezători cu privire la unitatea NATO - angela-1529239003.jpg

Articole recomandate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cancelarul german Angela Merkel au asigurat că viitorul summit al Alianței, din iulie, va ilustra "unitatea transatlantică", în pofida tensiunilor cu președintele american Donald Trump și a recentei reuniuni catastrofale a G7, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Acest summit este o ocazie de a demonstra unitatea transatlantică. În pofida diferențelor cu Washingtonul cu privire la comerț, climă, acordul nuclear iranian, NATO poate continua să demonstreze o capacitate de descurajare și apărare puternică", a declarat Jens Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă cu Angela Merkel. 


"SUA și Donald Trump își vor reafirma atașamentul față de unitatea transatlantică și liniile NATO", a subliniat el. "Este ceea ce a fost clar indicat de Trump când l-am întâlnit la Washington cu câteva săptămâni în urmă", a adăugat Stoltenberg. 


În cadrul summitului, preconizat pentru 11 și 12 iulie, la Bruxelles, "vom avea rezultate solide", a spus la rândul său cancelarul german. "Dincolo de diferențele în punctele de vedere cu Trump, va fi un summit foarte constructiv la care vom lua, de asemenea, decizii importante", a afirmat Angela Merkel. 


Ultimul summit G7 s-a încheiat cu un fiasco, după ce Donald Trump a respins în ultimul moment textul final, ca ripostă la declarațiile premierului canadian Justin Trudeau. Un gest fără precedent, care înrăutățește relația SUA cu aliații occidentali în contextul în care Donald Trump a impus taxe vamale pe importurile de oțel și aluminiu pentru mai multe țări, inclusiv celor din UE. 


"De la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă în luna ianuarie, Washingtonul a injectat cu 40% mai multe fonduri pentru a-și consolida prezența militară în Europa", a indicat în acest context Jens Stoltenberg. 


Țările europene membre ale Alianței, în special Germania, sunt frecvent acuzate de către Donald Trump că nu își respectă promisiunile de a majora cheltuielile militare. Angela Merkel a declarat recent că bugetul armatei germane va atinge 1,5% din PIB până în 2025. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2781 secunde