Angela Merkel nu este de acord cu viziunea radicală a lui Macron despre NATO

de Cuget Liber Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019 157
Cancelarul german Angela Merkel nu este de acord cu afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron privind NATO, considerând că acesta a folosit „termeni radicali” când a susținut că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


„Eu nu cred că o astfel de apreciere intempestivă este necesară, chiar dacă avem probleme, chiar dacă trebuie să ne dezmeticim”, a spus Angela Merkel într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfășurată la Berlin. 
Potrivit șefei executivului german, Emmanuel Macron a folosit „termeni radicali”, punct de vedere ce nu este împărtășit de Merkel în legătură cu cooperarea în interiorul NATO. 


La rândul său, secretarul general al NATO a respins declarațiile lui Macron. Jens Stoltenberg a accentuat că NATO rămâne puternică, iar SUA și Europa „lucrează împreună mai mult decât am făcut-o de decenii”. 


Emmanuel Macron a susținut, într-un interviu pentru The Economist, că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, explicându-și opinia prin dezangajarea SUA și comportamentul Turciei, stat membru al Alianței Nord-Atlantice. 


„Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO”, a afirmat șeful statului francez, pledând din nou pentru consolidarea unei Europe a apărării, în contextul în care viitorul summit al Alianței Nord-Atlantice va avea loc la Londra, la începutul lunii decembrie. 


„Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a SUA cu partenerii din NATO și asistăm la o agresiune desfășurată de un alt partener din NATO, Turcia, într-o zonă unde sunt în joc interesele noastre, fără coordonare”, a subliniat el. „Ceea ce se întâmplă este o problemă enormă pentru NATO”, a mai spus Macron. 


În aceste condiții, șeful statului francez se întreabă în special asupra viitorului Articolului 5 al Tratatului, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianței dacă vreunul dintre ei este atacat. 


„Ce va însemna Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să răspundă Turciei, asta înseamnă că noi ne vom implica? Este o reală întrebare”, a spus Emmanuel Macron. 
Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei