Angela Merkel îi cere Europei să-și apere valorile fundamentale

216
Angela Merkel îi cere Europei să-și apere valorile fundamentale - angela-1573435484.jpg

Articole recomandate

Cancelarul german Angela Merkel a lansat, sâmbătă, cu ocazia marcării a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un apel la apărarea valorilor fundamentale, precum democrația și libertatea, în contextul provocărilor în creștere pentru Europa, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Valorile care stau la baza Europei - libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și apărarea drepturilor omului - nu pot fi luate de-a gata și trebuie să fie apărate mereu", a spus Angela Merkel într-un discurs rostit în Capela Reconcilierii din Berlin, unul dintre locurile în care, sâmbătă, berlinezii și-au adus aminte de drama divizării orașului lor de zidul care l-a separat între 1961 și 9 noiembrie 1989. 


Șefa executivului de la Berlin a adăugat că "data de 9 noiembrie ne amintește că ura, rasismul și antisemitismul trebuie să fie combătute". 


Capela Reconcilierii din capitala germană a fost ridicată pe locul unei foste biserici distruse în timpul dictaturii comuniste est-germane întrucât lăcașul de cult se afla în zona neutră dintre cele două părți ale Berlinului. 


"Zidul Berlinului aparține istoriei și ne învață că niciun zid care exclude oamenii și restrânge libertatea nu este atât de înalt sau lung încât să nu poată fi depășit. Acest lucru este valabil pentru noi toți, atât din Est, cât și din Vest", a subliniat Angela Merkel, ea însăși originară din fosta Republică Democrată Germană și care și-a început cariera politică după căderea Zidului Berlinului. 


La rândul său, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a atenționat, într-o alocuțiune rostită la un memorial de pe Bernauer Strasse din Berlin, în prezența omologilor săi din Polonia, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, că "democrația liberală este contestată și pusă sub semnul întrebării". 


"Împreună cu prietenii noștri, ne amintim cu mare recunoștință evenimentele de acum 30 de ani. Fără dorința de libertate și curajul polonezilor și ungurilor, cehilor și slovacilor, revoluțiile pașnice din Europa de Est și reunificarea Germaniei nu ar fi fost posibile", a afirmat Steinmeier. 


În timpul ceremoniei, președinții german, polonez, ungar, ceh și slovac au depus coroane de flori la memorialul ridicat pe Bernauer Strasse. 


În august 1989, poliția de frontieră ungară le-a permis turiștilor est-germani să treacă în mod liber frontiera către Austria, ceea ce a deschis calea către căderea Zidului Berlinului, eveniment survenit trei luni mai târziu. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4253 secunde