Ucigașul din Norvegia prezintă deliruri caracteristice schizofreniei

Anders Breivik este iresponsabil penal!

670
Anders Breivik este iresponsabil penal! - breivik-1339774037.jpg
Doi experți psihiatri însărcinați cu examinarea sănătății mentale a lui Anders Behring Breivik și-au menținut concluzia potrivit căreia autorul masacrului de la 22 iulie 2011 este psihotic și, prin urmare, iresponsabil penal, în pofida criticilor a numeroși colegi.

Observându-l pe Anders Behring Breivik de la începutul procesului, pe 16 aprilie, Torgeir Husby și Synne Soerheim au repetat că extremistul de dreapta, judecat pentru uciderea a 77 de persoane, prezintă "deliruri" caracteristice unei schizofrenii.

"El crede că ne va salva pe toți într-o luptă între Bine și Rău. În această luptă, el crede că are o responsabilitate și o misiune care constă în a decide asupra dreptului de viață și de moarte", a declarat Soerheim. "Această responsabilitate își află originea într-o poziție proeminentă în cadrul unei organizații care nu există", a adăugat ea, referindu-se la rolul de "comandor" pe care și-l asumă Breivik într-o grupare, Cavalerii Templieri, căreia poliția nu a reușit să îi dovedească existența.

Pe baza unui mandat din partea justiției, Torgeir Husby și Synne Soerheim l-au diagnosticat pe Breivik cu o "schizofrenie paranoidă", în noiembrie, în urma unui număr de 13 întâlniri cu el, încă una cu mama sa și a înregistrărilor audierilor la poliție.

Concluzia lor a produs la vremea respectivă un val de indignare în rândul norvegienilor, având în vedere pregătirea îndelun-gată și minuțioasă a atacurilor, și a fost contrazisă, între timp, de către o altă expertiză oficială, care a depistat o tulburare de natură narcisistă a personalității, dar fără vreun semn de psihoză.

v v v

Pe 22 iulie 2011, Breivik a deschis focul asupra unor tineri laburiști care participau la o tabără de vară pe Insula Utoya și a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenți. Anterior, el a detonat o bombă lângă sediul Gu-vernului, la Oslo, omorând alte opt persoane.

Judecătorii sunt cei care vor tranșa problema sănă-tății mentale a extremistului, în vârstă de 33 de ani, prin verdictul lor, așteptat pe 22 iulie sau 24 august.

Dacă este găsit iresponsabil penal, Breivik riscă internarea într-o instituție psihiatrică, posibil pe viață. Dacă este găsit responsabil, el riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care poate fi prelungită atât timp cât va fi considerat periculos. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2287 secunde