Alertă maximă de CANICULĂ în Europa

148
Alertă maximă de CANICULĂ în Europa - canicula-1533214477.jpg
Temperaturi-record în Europa! Meteorologii anunță un week-end de foc în Peninsula Iberică, iar prognozele arată că aici s-ar putea înregistra cea mai mare temperatură din istoria continentului.

Institutul Portughez al Mării și Atmosferei (IPMA) a emis o avertizare cod roșu de caniculă pentru următoarele districte din centrul și nordul țării: Bragança, Evora, Guarda, Vila Real, Santarém, Beja, Castelo Branco, Portalegre și Braga.

Totodată, IPMA a emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru Lisabona, Leiria, Aveiro, Coimbra, Viseu, Porto, Faro, Setúbal și Viana do Castelo.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă mercurul ar putea arăta 51°C în sud-vestul Portugaliei și constant 45-47°C în restul țării și în sudul Spaniei.

Autoritățile spaniole au emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru regiunea Andaluzia (Córdoba, Jaén, Huelva, Sevilla), unde vor fi înregistrate peste 40 de grade Celsius.

Pentru data de 3 august 2018 este posibil ca în sud-vestul Spaniei, temperaturile să fie cuprinse între 44 și 46 de grade Celsius.

În așteptarea valului de căldură, Portugalia a mobilizat efective fără precedent, pentru a evita repetarea incendiilor devastatoare de anul trecut, soldate cu 112 victime.

În prezent, la nivelul Europei, recordul de căldură aparține Atenei, unde s-au atins 48°C, pe 10 iulie 1977. 

Și Franța se confruntă cu un cod portocaliu de caniculă, și anume temperaturi care pot atinge și 45 de grade Celsius.

În Grecia în schimb vor fi ploi și furtuni violente. Ministerul Afacerilor Externe face apel la cetățenii români aflați în vacanță sau stabiliți în aceste țări să evite zonele pentru care sunt activate codurile de alertă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.447 secunde